A model walks on the runway at the Laquan Smith fashion show during the Spring Summer 2025 Collections Fashion Show at New York Fashion Week in New York, NY on September 9, 2024. (Photo by Jonas Gustavsson/Sipa USA) Photo: Jonas Gustavsson/SIPA USA
PIXSELL
15.9.2024., 11:29
TJEDAN MODE U NEW YORKU

Prevladavaju kreacije u duhu “old money”

Ovogodišnja će manifestacija sigurno biti zapamćena i po zanimljivim lokacijama

Ovogodišnje izdanje Tjedna mode u New Yorku, na kojem su predstavljene kolekcije za proljeće/ljeto 2025. godine, zapamtit ćemo, osim po kreacijama u duhu "old money" i sofisticiranom modnom izričaju, i po prostorima u kojima su revije održane.

Njujorška modna priča započela je na trajektu. Tommy Hilfiger predstavio je modele za žene i muškarce. Ljubitelji klasike i elegantnog casual stila došli su na svoje. Naime, Hilfiger je ostao vjeran svom stilu koji njeguje već spomenuti "old money" izričaj te je prezentirao modne odjevne predmete koji su izuzetno nosivi i jednostavnog kroja, a opet prepoznatljivi.

Muške revije održane su u Daylight Studijima, a među kreatorima koji su svoje kreacije tamo predstavili bili su i A. Potts te Brandon Maxwell i Tarpley koji je zanimljivim krojem hlača ušao u fokus modnih znalaca. Svakako treba navesti da je modne predstave pogledala i najmoćnija žena u svijetu mode, Anna Wintour, urednica modne Biblije - Voguea te brojni drugi celebrityji. Sergio Hudson svoje je elegantne kreacije namijenjene večernjim izlascima u fine restorane ili za kazališnu premijeru predstavio u njujorškom hotelu čija je scenografija dala ponajbolji pečat glamuroznim toaletama, u kojima će se svaka dama osjećati poput holivudske dive. Dizajner Christian Siriano, kojem je na reviji kao posebna gošća došla pjevačica Cindy Lauper, svoje je nadasve zanimljive kreacije predstavio u ambijentu koji asocira na vrtni raj. Bajkovite kreacije u "rajskom su vrtu" na Manhattanu potpuno došle do izražaja. Valja biti modno usklađen sa svojim ljubimcem, poručili su na reviji CatWalk FurBaby, na kojoj je predstavljen i glamurozni roza šešir kao stvoren za Barbie stil.

KABARE

Posebna atrakcija bila je revija brenda Zero Waste Daniel “Sustainable Fashion is a Cabaret”, kolekcija koja je dala dobru dozu zabave i kazališne atmosfere. Kako kazuje sam naziv, priređen je modni kabare, a krasili su ga originalnost, duhovitost i raznobojnost te je tako Njujorčanima i njihovim gostima pružio modnu predstavu za pamćenje.

Dizajnerica koja promovira nasljeđe renomiranih modnih kreatora Christiana Diora i Coco Chanel, koja svoju životnu filozofiju temelji na postulatima koje su razvila ova dva poznata modna imena, između ostalog konstataciju da ne postoji ružna žena jer modne kombinacije, dobra frizura i sofisticirani make-up su ono što čini sukus modnog stila i dakako ljepotu, s estetskog poimanja vizualnog dojma koji osoba ostavlja na okolinu. Caroline Herrera pokazala je ono ponajbolje kad je riječ o haljinama koje odišu romantičnim glamurom, njegujući štih starog Hollywooda u duhu francuske elegancije. Na Herrerinu je tragu kreatorica Pamelle Roland, čije haljine odišu utjecajem nešto joj starije kolegice.

Velike crne stijene, skulpture, krasile su reviju Michaela Korsa, koji je tom scenografijom želio potaknuti razmišljanje o ljetovanju na Amalfijskoj obali, na kojoj valja prošetati u njegovim sofisticiranim haljinama, a koje valja obogatiti i predivnim modnim dodacima kao što su pokrivala za glavu, odnosno šeširi i torbice s elementom rafije, kao prepoznatljivim simbolom, na koje neće ostati imuna ni jedna prava ljubiteljica torbica. Kao i Hilfinger, tako i Kors promovira modni stil u znaku "old money" izričaja koji potječe od pripadnika bogataških obitelji, u kojima se njeguje bezvremenska elegancija u znaku kvalitetnih tkanina.

Taoray Wang potpisuje kreacije za modni brend Juzui i njegovim poštovateljima predstavlja modele koje valja znati nositi s puno karaktera, rekli bi znalci, a među manekenkama koje su nosile njezine kreacije bila je i Maye Musk, majka planetarno poznatog Elona Muska.