Joost Klein, the Dutch contestant at Eurovision Song Contest has been disqualified and is not participating in the finals on Saturday, after a backstage incident which the Swedish Police is now looking into in Malmo, Sweden. (Photo by DPPA/Sipa USA) Photo: DPPA/SIPA USA
PIXSELL
13.9.2024., 08:30
ZBOG DISKVALIFIKACIJE JOOSTA KLEINA

Nizozemska upitna za idući Eurosong, rok za odluku do 1. studenog

Nizozemska će do 1. studenoga odlučiti hoće li iduće godine sudjelovati na Euroviziji nakon što je ovogodišnji nizozemski kandidat Joost Klein bio diskvalificiran, objavila je u četvrtak nizozemska televizijska kuća AVROTROS, potvrdivši izvješća nizozemskih medija.

Televizija je priopćila da vodi pregovore s Europskom radiodifuzijskom unijom (EBU) koja organizira to natjecanje.

"Kako bi dao konstruktivnom dijalogu priliku da bude uspješan, AVROTROS je zatražio odgodu odluke o sudjelovanju. EBU je odobrio odgodu do 1. studenoga, na čemu smo zahvalni."

AVROTROS je u lipnju rekao da nije siguran hoće li sudjelovati na natjecanju iduće godine koje se održava u Baselu nakon što je nizozemski natjecatelj Klein bio diskvalificiran zbog pritužbe članice produkcijskog tima. 

Švedski tužitelji odustali su od istrage o tom incidentu u kolovozu uz objašenjenje da je "očevidac incidenta" stekao drukčiji dojam o Kleinovoj kretnji rukom.

Klein (26) je izvodio pjesmu "Europapa" i u početku je bio smatran jednim od favorita za pobjednika.