bend Mudhoney
PROMO
11.9.2024., 15:57
PO ČETVRTI PUT U HRVATSKOJ

Očevi grungea u zagrebačkoj Tvornici

Očevi grungea Mudhoney vraćaju se po četvrti put u Zagreb ove nedjelje, 15. rujna, dolaze u Tvornicu kulture na krilima svog posljednjeg albuma „Plastic Eternity“, koji je izdan prošle godine, objavio je organizator koncerta Hangtime Agency.

Mudhoney su osnovali pjevač i girtarist Mark Arm i gitarist Steve Turner u Seattleu 1. siječnja 1988. gpodine, a bend je ime dobio po istoimenom filmu osebujnog američkog redatelja Russa Meyera. Na basu im se tad pridružuje Matt Lukin koji je taman izašao iz kultnih Melvinsa. 

Za legendarni label Sub Pop uskoro izdaju svoj debitantski EP “Superfuzz Bigmuff” koji je bio velika inspiracija Kurtu Cobainu, a tu je i njihov prvi singl "Touch Me I'm Sick" s kojim su postigli popriličnu vidljivost i popularnost u SAD-u. 

Sonic Youth ih uskoro zove na turneju po Velikoj Britaniji, dok 1989. izdaju svoj prvi album “Mudhoney”. Odonda su nanizali još 10 službenih izdanja i zacementirali svoj kultni status na globalnoj razini. 

Uz Arma i Turnera u bendu je i dalje jedan od osnivača, bubnjar Dan Peters, dok je na basu od 2001. Australac Guy Maddison.

Kao predgrupa nastupit će glasni nizozemski noiseri SØWT, osnovani u Eindhovenu. Ta četvorka autsajdera spaja osobne i emotivne tekstove s gitarama pojačanim na najjače. Kažu da su im uzori Smashing Pumpkins, Nirvana i Sonic Youth, a surađuju s Bobom de Witom, producentom bendova kao što su Mudhoney i Radar Men From The Moon.