8. History Film Festival PLAKAT
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
6.9.2024., 18:08
OSMO IZDANJE HFF-a

Sedamnaest naslova u konkurenciji

Osmo izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 9. do 13. rujna u Rijeci. Sedamnaest filmova iz službenog natjecateljskog programa prikazivat će se u Art-kinu od 10. do 13. rujna, gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima.

Otvorenje službenog natjecateljskog programa slijedi u utorak, 10. rujna, u 20 sati u riječkom Art-kinu, gdje će u četiri dana biti prikazano 17 dokumentaraca iz Hrvatske i svijeta. Na ovogodišnjem History Film Festivalu jedan će film imati svoju svjetsku premijeru, dva europsku, a petnaest hrvatsku premijeru.

O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri, kojega čine američki filmski i televizijski producent Shawn Rhodes, američki redatelj John Alexander te austrijski redatelj i snimatelj Gernot Stadler, a o favoritu publike odlučivat će žiri publike sastavljen od petero filmskih zaljubljenika.

Od stotinjak pristiglih naslova selektor Boris Ružić izabrao je sedamnaest vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja koja će biti prikazana u službenom dijelu programa.

Festival otvara dugometražni dokumentarni film o 20-godišnjoj borbi intermedijalnog umjetnika Borisa Bakala i umjetničke organizacije Bacači sjenki da kroz suradnju i sukobe s lokalnom zajednicom obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernistčke arhitekture, koji tako postaje metafora cijelog hrvatskog i europskog društva, njegovih dinamika, prijepora i zabluda. Nakon službenog otvorenja festivala, koje će voditi Jasna Nekić i Nikola Petković, slijedi projekcija dokumentarca Paklena naranča – proročanstvo o skandaloznom književnom, a potom i filmskom remek-djelu. Film pruža ekskluzivan pristup dosad neobjavljenom, a danas gledano proročanskom djelu autora Anthonyja Burgessa o ideji za pisanje Paklene naranče te o izbijanju nasilja unutar modernih društava.

U srijedu, 11. rujna, program započinje kratkim hrvatskim dokumentarcem Zagrljaj Miroslava Mandića, čiju atmosferu izvrsno dočarava glazbena podloga Darka Rundeka. Potom slijedi priča o koncentracijskom logoru Mamula u Crnoj Gori i njegovoj, pohlepom vođenoj transformaciji u luksuzno odmaralište.

Masterclass B. Schmidta

U srijedu, 11. rujna, u prostoru Gradske knjižnice Rijeka održat će se predavanje i razgovor s redateljem Brankom Schmidtom. Masterclass jednog od najistaknutijih hrvatskih filmskih redatelja na temu “Adaptacija književnih i kazališnih djela za film i TV” bit će bazirana prije svega na Schmidtovu osobnom iskustvu i radu.

U četvrtak, 12. rujna, nastavlja se bogat filmski program svjetskom premijerom filma Naš kanal te europskom premijerom belgijskog dokumentarca Vulkan.

Program u Art-kinu završava u petak, 13. rujna, kada će se nakon posljednjeg večernjeg filmskog bloka održati dodjela nagrada u deset kategorija. Nakon dodjele nagrada, u 21 sat, publika će imati priliku još jednom pogledati naslov koji je osvojio Grand Prix.