"Lijepa večer, lijep dan" (Ivona Juka)
HAVC
6.9.2024., 18:04
U KATEGORIJI NAJBOLJEG MEĐUNARODNOG DUGOMETRAŽNOG FILMA

“Lijepa večer, lijep dan” Ivone Juke hrvatski je kandidat za Oscara

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika odlučila je da će "Lijepa večer, lijep dan" scenaristice i redateljice Ivone Juke, producentice Anite Juke, u produkciji kuće 4film, biti hrvatski kandidat za 97. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
Predstavljanju hrvatskog kandidata za Oscara nazočili su Ivona Juka, producentica Anita Juka te Zvonimir Rumboldt u ime HDFD-a i Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.
Film je nastao u koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom i Bosnom i Hercegovinom, a podržali su ga HAVC, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Adris fondacija, Telefilm Canada, program Ontario Creates, Ministarstva kulture – odjel za kinematografiju Cipra, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Velika ostvarenja u filmu su ostvarili glumci Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić.
“Lijepa večer, lijep dan" priča je o filmašima 1950-ih koji su se borili za svoju slobodu i slobodu govora u Jugoslaviji. Scenaristica i redateljica Ivona Juka u ovo okruženje smješta radnju svog najnovijeg filma i predstavlja priču o slobodi, o ljudima koji su se usudili poželjeti bolje društvo, koji su se borili za svoju zemlju, a doživljavaju izdaju.
Prethodni dugometražni igrani uradak Ivone Juke "Ti mene nosiš" premijerno je prikazan u Karlovim Varima 2015., nakon čega je prikazan na više od 20 međunarodnih filmskih festivala te je osvojio 17 nagrada. Natjecao se za nominaciju za Europsku filmsku nagradu koju dodjeljuje Europska filmska akademija te je sudjelovao i u utrci za nominaciju za nagradu Oscar za najbolji strani film. Za vrijeme Oscar kampanje film su hvalili kritičari najpoznatijih filmskih publikacija kao što su Variety i The Hollywood Reporter, a pozitivne kritike zamijetio je i Netflix, koji je ponudio otkupiti prava za prikazivanje u cijelom svijetu. "Ti mene nosiš" postao je, tako, prvi film iz regije koji se prikazivao na Netflixu te je bio dostupan za gledanje za više od 135 milijuna ljudi iz 190 država.


Film "Lijepa večer, lijep dan" HDFD je odabrao između četiri ostvarenja: igranih filmova "Samo kad se smijem" Vanje Juranić (Maxima film), "Slatka Simona" Igora Mirkovića (Interfilm), "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić (Interfilm) i "Lijepa večer, lijep dan" Ivone Juke (4film).