"Bubimir Bubimir" ("Beetlejuice Beetlejuice")

"Bubimir Bubimir"

Warner Bros.
5.9.2024., 08:30
U HRVATSKIM KINIMA

"Bubimir Bubimir": Otvoren je portal u zagrobni život i kreće šou s poznatim duhom

Zbog humora samih likova, među kojima je istaknut u prvome planu onaj Bubimira, koji varira između komičnog i pomalo zastrašujućeg, zatim redateljeva specifičnog stila, mračne i gotičke estetike, jedinstvene atmosfere živo-neživih te glazbene podloge, film “Bubimir” iz 1988. zadobio je veliku popularnost publike, zbog čega su poslije nastali i crtana serija i brodvejski mjuzikl, a uradak je opstao i kao popkulturni zametak. Sve to potenciralo je Tima Burtona da snimi njegov nastavak “Bubimir Bubimir”, još jednom s Keatonom u glavnoj ulozi, koji od četvrtka možete gledati u našim kinima.

Nakon neočekivane tragedije, tri generacije obitelji Deetz vraćaju se kući u Winter River. Život im se okrene naglavačke kada Lydijina buntovna kći, tinejdžerica Astrid otkrije tajanstveni model grada na tavanu i slučajno otvori portal u zagrobni život. Uz probleme koji se spremaju u oba svijeta, samo je pitanje vremena kada će netko izgovoriti Bubimirovo ime tri puta i time ponovno prizvati njegove jedinstvene vragolije.

U nedavnome razgovoru za Variety redatelj Burton se, između ostalog, osvrnuo i na svoj novi uradak, odnosno nastavak hita iz 80-ih. Kako je istaknuo, povratak u svijet Bubimira, kao i sam proces stvaranja novoga filma za njega je emotivan, još više zbog toga što je radio s glumcima poput Michaela Keatona, Catherine O’Hare i Winone Ryder, s kojima je surađivao i prije, dok je, s druge strane, s novom glumačkom postavom osjetio određeno uzbuđenje.

Da je tako velik jaz u kontekstu dvaju vremenski udaljenih filmova prednost, kao u slučaju dvaju “Top Gun” filmova, smatra BBC-jev Nicholas Barber, koji naglašava kako se u slučaju novoga filma o Bubimiru ne radi o ponavljanju, već novi uradak opstoji kao samostalna komedija sa zasebnom pričom. Iako se možda u nekoj mjeri radi o ponešto zbrkanom uratku, smatra da je film, s obzirom na to da u jednoj mjeri govori o teškoćama starenja, roditeljstvu i suočavanju s gubitkom, emotivan, te je u konačnici (i) jedno od zabavnijih redateljevih ostvarenja.

Keaton se vraća svojoj legendarnoj ulozi Bubimira, demona sa smislom za humor kakav još niste vidjeli, spreman da na potpuno nov način oživi kaos i ludilo. Uz njega zvjezdani povratak imaju i Winona Ryder kao Lydia Deetz i Catherine O’Hara u ulozi Delije Deetz, uz koje igraju i Jenna Ortega, Justin Theroux, Monica Bellucci i Willem Dafoe.