Čovjek koji nije mogao šutjeti
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
3.9.2024., 16:10
33. DANI HRVATSKOG FILMA

U selekciji je sjajnih 39 filmova

Trideset treći Dani hrvatskog filma održat će se od 17. do 20. listopada u karlovačkom kinu Edison s 39 filmova u selekciji, odabranih između 175 prijavljenih. Među njima je osam animiranih, 12 dokumentarnih, sedam kratkometražnih i srednjometražnih igranih, sedam eksperimentalnih i pet namjenskih filmova koji su, s obzirom na prevladavajuće teme i motive, razvrstani u deset projekcijskih cjelina.

U obrazloženju selekcijske komisije stoji kako će poroznost rodnih granica možda doskora tražiti rekonfiguraciju i pisanja o filmu i tradicionalnijih klasifikacija u sklopu Dana hrvatskog filma, a pozornost je skrenuta i na visoku kvalitetu dokumentarnog filma. "Oduševljenje pojedinačnim djelima vladalo je i u kategoriji eksperimentalnog filma, u kojem je također dosegnuta zavidna tehnička razina, a poslovično egzistencijalističkim temama nekolicina igranih filmova pristupila je na srdačniji, topliji i zabavniji način", dodaje se.

U konkurenciji animiranog filma ističu se radovi Veljka i Milivoja Popovića "Žarko, razmazit ćeš dite!", Martine Meštrović "Haljina za finale", Lee Vidaković "Obiteljski portret", kao i mlađih autora Eugena Bilankova "Prozori s južne strane" i Ane Despot "Šuma Striborova". Iznimno snažna dokumentarna konkurencija uključuje filmove Silvestra Kolbasa "Naša djeca", Gorana Devića "Što da se radi?", Sare Jurinčić "Valerija", Ivana Ramljaka "El Shatt – nacrt za utopiju", Elvisa Lenića "Brod".

U konkurenciji eksperimentalnih radova su filmovi Ane Hušman "Radije bih bila kamen", Ane Bilankov "Dohvatiti sunce: El Shatt", Mire Manojlovića "Pravilo br. 5: Pomno pratite svoga čovjeka", Mare Šuljak "Evanescence", a u natjecanju namjenskog filma su radovi Rine Barbira "Vojko V – Mamacita: Director's cut", Dubravke Turić "Dragocjena" i Duje Kundića "Autizam ne poznaje pauzu".

U kategoriji igranog filma ističe se film Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti", dobitnik Zlatne palme u kategoriji kratkog filma na festivalu u Cannesu, a pažnju privlače i filmovi Davida Gaše "Niska trava", Tomislava Šobana "Moj trener", Filipa Peruzovića "Mali val" i Marka Jukića "Čopor". Ulaz na Dane hrvatskog filma je besplatan.