Zlatne žice Slavonije

Zlatne žice Slavonije

Marko Kadija
3.9.2024., 13:48
FESTIVAL ZLATNE ŽICE SLAVONIJE - POŽEGA 2024.

Tri dana tambura, pjesme i svega što Slavoncu uz to ide

Tijekom sva tri dana u šetališnoj će se zoni održavati Festivalski sajam

Iako Požega ima još nekoliko dana do početka festivala Zlatne žice Slavonije, puls grada posljednjih dana već je ubrzan. Od uličnih ukrasa do posljednjih organizacijskih provjera i tamburaških uštimavanja - sve je u festivalskom ritmu.

Foklorna povorka

I 55 godina od prvog održavanja festivala ponavlja se ista atmosfera očekivanja velike vreve, u kojoj će svatko naći ponešto za sebe. Uvertira je već iza nas, održani su jubilarni, 20. Sajam antikviteta i 12. Oldtimer susret Trophy Zlatnom dolinom. Kud Slavonci, tam i dobro jelo – pa i prigoda za fišijadu, prvog dana festivala u parku pokraj Orljave.

- Festival je odlična prilika za promoviranje zlatne Slavonije kao destinacije bogate događajima, ukusnim specijalitetima i jedinstvenim doživljajima. Sa svim tim aspektima Fišijada pomaže u postavljanju zlatne Slavonije na turističku kartu kao destinacije koja nudi autentičan i nezaboravan doživljaj – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice grada Požege.

No, kako tradicija nalaže, festival počinje folklornom povorkom, na čelu s konjskom zapregom, nakon čega je svečani mimohod sudionika festivala. Na festivalskoj pozornici na središnjem baroknom Trgu Sv. Trojstva u programu "Folklorna baština Zlatne doline" nastupit će lokalna kulturno-umjetnička društva, a u drugom dijelu programa, "Folklorni motivi", nastupaju folklorni ansambli iz Hrvatske te jedan ansambl iz Mađarske ili Sjeverne Makedonije. Tradicionalno će se održati i izbor za najgizdaviju Šokicu.

Novost je što nakon nastupa folklornih skupina ponovno imamo polufinalnu tamburašku večer, na kojoj će se predstaviti 17 izvođača i drugoplasirani s festivala Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu. Polufinalna večer prigoda je za mlade pjevače i tamburaške sastave te one koji još nisu izgradili karijeru. Najbolji izvođač te večeri nastupit će u nedjelju na završnoj večeri. Nakon polufinalne večeri u petak očekuje nas koncert Gazda, presjek trideset godina njihove karijere, uz mnogobrojne hitove i pjesme, od kojih su mnoge i izvedene na požeškom festivalu. Zapjevat će: Stjepan Mlikota Stjepko, Šokačka posla feat. Sanja Hajduković, Ivica Šeperić, Rubato, Libero, D-mol, Domagoj Vukovarac, Luka Samardžić, Valentina Žnidarić, Alibi, Quercus, Astal, Marija Badovinac feat. Zvonimir Dropuljić, Goran Filipović, Natea Perinović i Stjepan Japarić.

PRIJENOS NA HRT-u

Finalna festivalska večer novih pjesama na rasporedu je 8. rujna u 21.20 u prijenosu uživo na Prvome programu Hrvatske televizije (HTV 1) i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HR 2). Voditelji su Antonia Ćosić i Duško Ćurlić, redateljica Mirena Stijačić, urednik Nikola Kristić.

Festivalska subota počet će autorskom večeri Veljka Valentina Škorvage, glazbenog pedagoga i umjetnika koji je dao velik doprinos festivalu i glazbi u Požegi, a sada djeluje kao viši predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na studiju tambure. Kao dugogodišnji ravnatelj Glazbene škole Požega neumornim angažmanom uspio je izgraditi snažnu obrazovnu i kulturnu instituciju prepoznatljivu na nacionalnoj razini. Pokretač je festivala Zlatne žice Slavonije, poslije nazvanog Aurea fest Požega i dobitnik nagrada Grada Požege i Požeško-slavonske županije za razvoj glazbene umjetnosti. Njegovi brojni tamburaški hitovi ostali su do danas omiljeni publici požeškog festivala. Više od dvadeset njegovih pjesama izvest će mnogobrojni solisti, uz pratnju tamburaškog orkestra kojim će on osobno dirigirati. Večer će se nastaviti koncertom Slavonskih lola i koncertom Petra Graše.

Oko 70 pjesama

Treća i završna večer, u nedjelju, tradicionalno je večer novih pjesama. Počinje susretom tamburaških orkestara "Tambura nas spaja", na kojem će se predstaviti orkestri iz Slovenije i Austrije te orkestar Ljetnog tamburaškog kampa iz Pleternice. Za večer novih pjesama prijavljeno je oko 70 pjesama, od kojih je odabrano 20 tradicionalnih i pop-tamburaških pjevača i sastava. Uz njih će nastupiti pobjednik polufinalne večeri, pobjednik festivala "Zlatni glas Zlatne doline" u Kaptolu te jedan izvođač uz pozivnicu. Planiran je izravan televizijski i radijski prijenos na HRT-u. Nastupit će: Miroslav Škoro, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Filip Hozjak, Slavonske lole, Gazde, Fijaker, Berde band, Ravnica, Šokci, Ambar feat. Tomislav Đukić, Đuka Čaić, Cecilija, Vlatka Kopić, Tena, Kas feat. Marija Mirković, Lege, Mladen Burnać, Džentlmeni i Posegana feat. Klapa sv. Lovro.

Zlatne žice Slavonije

Zlatne žice Slavonije

Krume Ivanovski

Tijekom sva tri dana festivala u šetališnoj zoni održavat će se Festivalski sajam, na kojemu će svoje proizvode predstaviti OPG-ovi, obrti, udruge, svi oni koji pridonose autentičnosti svoga kraja. Održat će se i treće dječje glazbeno natjecanje "Zlatni mikrofon", a pobjedničke izvedbe bit će predstavljene i na glavnoj pozornici na Trgu Svetog Trojstva prije početka službenog koncertnog programa.

- Grad Požega stoji i iza ovog festivala, organizacijski i financijski. Nadamo se da će uz trud svih članova organizacijskog odbora privući one koji vole tamburašku glazbu i lijepe događaje. Pozivam sugrađane i stanovnike cijele Slavonije te sve one koji vole tamburašku glazbu i na srcu im je da podrže festival svojim dolaskom. Mi ćemo se potruditi da sve bude onako kako treba biti, a na vama je da uživate - poručio je gradonačelnik Glavić na jednom od predstavljanja ovogodišnjeg festivala. 

Zlatne žice Slavonije

Zlatne žice Slavonije

Marko Kadija