PROMO
3.9.2024., 11:47
Umberto Tozzi jedan od najpoznatijih talijanskih glazbenika

Svijet bez glazbe bio bi jedan crno-bijeli svijet

Nakon osam-devet godina napravit ću produkciju neobjavljenih pjesama

Umberto Tozzi, jedan od najpoznatijih talijanskih glazbenika sa svjetskom karijerom, u okvirima oproštajne turneje "L'ultima notte rosa" nastupio je tijekom proteklog vikenda u Hrvatskoj - u Vrsaru i Opatiji. Bile su to dvije večeri, dvije prilike za uživanje u brojnim hitovima ovog karizmatičnog kantautora, prave ikone talijanske glazbe s više od 2000 održanih koncerata pred publikom iz cijelog svijeta.

Talijanski pop i rock pjevač, kompozitor i tekstopisac rođen je 1952. u Torinu. Postao je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim nezaboravnim hitovima i impresivnoj karijeri koja je trajala više od četiriju desetljeća, a započeta je sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Postao je svjetski poznat 1977. godine s pjesmom "Ti amo" koja je postala veliki hit i ostala na vrhu talijanskih top-lista čak sedam mjeseci. Ova pjesma osvojila je srca publike diljem Europe, ali i neka tržišta u Americi i Australiji, posebno u diskotekama. Tozzi je nastavio graditi svoju karijeru i tijekom osamdesetih godina postigao je još veći uspjeh. Osvojio je Sanremo Music Festival 1987. s pjesmom "Si può dare di più", koju je izveo u suradnji s Giannijem Morandijem i Enricom Ruggerijem. Također je sudjelovao na Eurosongu iste godine s pjesmom "Gente Di Mare", koju je izveo s Rafom, osvojivši treće mjesto. Tijekom devedesetih godina Tozzi je nastavio snimati glazbu, a njegovi su hitovi uključivali pjesme poput "Gli altri siamo noi", album "Equivocando", "Il grido" i "Aria e cielo". Objavio je i kompilaciju najvećih hitova nazvanu "Le mie canzoni". U novom tisućljeću Tozzi je nastavio biti kreativan. Sudjelovao je na Sanremo Music Festivalu 2000. i 2005. te je objavio još jednu uspješnu kompilaciju najvećih hitova. Njegova glazba i dalje je popularna diljem svijeta, a ukupno je tijekom karijere prodao više od 70 milijuna nosača zvuka. Ostao je sve do danas važno ime talijanske glazbene scene, čije su pjesme prepoznate diljem svijeta i publika u njima i dalje uživa.

- Prošao sam kroz dvije teške godine zbog zdravstvenih razloga i bilo me je strah da više nikada neću moći izići na pozornicu, ali sada sam to razdoblje prebrodio i vraćam se na pozornicu. Na koji način me bolest promijenila? Osjećam se mnogo društvenijim, iznimno sam sretan što susrećem ljude, pa čak i novinare. Za mene je svaki dan kao da je praznik. Živi se intenzivnije, voli se više i nada se više - rekao je nedavno Tozzi i dodao da planira ostvariti jedan od snova.

- Nakon osam-devet godina napravit ću produkciju neobjavljenih pjesama koja će biti objavljena najesen, a na ovoj turneji svirat ću bar četiri pjesme uživo iz te nove produkcije - najavio je proljetos u pariškoj Olympiji, gdje je najavio kraj karijere i oproštajnu turneju. Uoči svojeg oproštajnog koncert u Opatiji, koji je održan 1. rujna, dao je ovaj intervju.

Ljeto u Opatiji završit će uz doista prekrasne ljubavne pjesme... Publika je vrlo zadovoljna, očekuje vas s nestrpljenjem jer ste i danas vrlo popularno glazbeno ime i doista smo počašćeni zbog toga što možemo biti dijelom ove priče. Kako se osjećate, kakva će biti ova posebna "posljednja ružičasta noć" kod nas u Hrvatskoj?

- Jako sam sretan zbog toga što se nakon puno, puno vremena mogu opet vratiti u Hrvatsku i ovdje ponovno pronaći svoju publiku. Ova "posljednja ružičasta noć" bit će prava pravcata fešta. Proći ćemo skupa kroz cijelu moju karijeru i vjerujem da ću zajedno s publikom otpjevati mnoge pjesme koje su već pomalo postale dijelom života onih ljudi koji dugi niz godina prate moj rad i ostali su uz mene tijekom svih ovih godina.

Italija ima Sanremo, a Hrvatska Opatiju, poznati grad festivala... Što vam u životu predstavlja glazba i kakav bi bio svijet bez glazbe? A bez ljubavi?

- Oduševljen sam zbog toga što nastupam u Opatiji. Svijet bez glazbe bio bi jedan crno-bijeli svijet. Glazba je dio svakoga od nas tijekom mnogih trenutaka u životu, baš kao i ljubav. Svatko tko je imao sreću doživjeti ljubav, sasvim sigurno zna da je to najvažniji osjećaj svojstven ljudskim bićima.

Volite li više pop ili rock, lagane pjesme ili one malo žešće, pune energije? Što vas inspirira, gdje pronalazite ideje za pjesme koje imaju tako dugačak život i gotovo su bezvremenske, a vole se svim srcem?

- Nisam nikada skladao pjesme uz neku posebnu želju ili imperativ da one moraju biti uspješne, već sam uvijek pisao ono što mi se sviđalo i za što sam imao volju. Više od svega mi je bila namjera da buduća pjesma ima jedan dobar zvuk koji na publiku prenosi emocije. I ponekad sam u tome i uspio. Naravno da je osim samog talenta kod svega toga važno imati i jednu solidnu dozu sreće koja je potrebna da bi se uspjelo komponirati pjesme koje će živjeti tako dugo vremena.

GLAZBA ZA FILM

Skladbe Umberta Tozzija oduvijek su svjedočile o tome da “dobra glazba ne poznaje granice”, te su se u pedesetak godina karijere njegove pjesme izvodile u mnogim poznatim filmovima i serijama, između ostalih i u filmu “Flashdance”, “Asterix i Obelix”, “Hostel”, “Vuk s Wall Streeta”, “Tonya”, “Spiderman daleko od kuće” ili pak u novijim, iznimno popularnim serijama “Kuća od papira” i “Griselda”. Surađivao je s brojnim talijanskim slavnim imenima kao što su Mogol, Dalida, Eros Ramazzotti, Gianni Morandi, Pooh, Raf, Monica Bellucci, Enrico Ruggeri i Marco Masini, te međunarodnim imenima kao što su Anastacia, Francis Cabrel, Laura Branigan, Sergio Dalma, Howard Carpendale i mnogi drugi.

Odlučili ste završiti s velikim koncertima i turnejama, ali to sigurno ne znači da glazba uskoro više neće biti dijelom vašeg života... Možete li nam otkriti kakve dane priželjkujete u budućnosti, kako biste voljeli provoditi vrijeme?

- U ovom trenutku još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći što ću raditi i što će me preokupirati kad završi ova velika turneja, koja me je odvela na veliko putovanje preko čak četiri kontinenta. Njezino je predviđeno trajanje približno dvije godine, a kad se sve završi, vrlo ću se vjerojatno posvetiti slikarstvu i crtanju, koja su među mojim najvećim strastima. U svakom slučaju provodit ću više vremena s obitelji, s mojim unucima. I ono što je sasvim sigurno - nikada neću zanemariti ili zapustiti glazbu.

Kad ne razmišljate o glazbi ili niste na turneji, što vas još u životu ispunjava i kako provodite dane?

- U onim trenucima kad ne razmišljam o glazbi, pokušavam razmišljati o svome zdravlju. Želim se osjećati dobro sam sa sobom, te u danima koji dolaze imati više vremena koje bih proveo u društvu moje supruge, djece i unuka.