Darko Kajfeš
HDS
3.9.2024., 16:40
PREMINUO JE JAZZ-PIJANIST DAVOR KAJFEŠ

Glazbenik prepoznat diljem svijeta preminuo u 90. godini

U devedesetoj godini preminuo je proslavljeni jazz-pijanist i skladatelj Davor Kajfeš (1934.- 2024.), objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS).
- Njegova izrazita razina prirođene muzikalnosti, umjetnička znatiželja i sveprisutni nagon za istraživanjem rezultirali su jedinstvenim glazbenim ostvarenjima prepoznatim diljem svijeta. Jazz je bio njegova velika ljubav, a slušao ga je, kažu, doslovno do zadnjeg trenutka života - stoji u priopćenju HDS-a.
Davor Kajfeš diplomirao je 1964. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1958. do 1967. godine bio je pijanist Plesnog orkestra RTV Zagreb i istodobno član i potom umjetnički voditelj Zagrebačkog jazz–kvarteta s kojim je gostovao u zemljama Europe, bivšem Sovjetskom Savezu i Americi (najznačajniji nastup bio je na Monterey Jazz festivalu s trijem i BP Convention, grupom Boška Petrovića, 1979.).
Bio je i glazbeni suradnik na satovima tehnike modernog plesa i jazza i u zajednici s plesačkim pedagozima predavao je ritmiku, kompoziciju i improvizaciju prilagođene potrebama u koegzistenciji glazbe i pokreta.