Zagreb, 04.03.2004 - Koncert njema?ke rock grupe Einst?rzende Neubauten u sklopu promocije novog albuma ?Perpetuum Mobile?. Na slici frontman i pjeva? Blixa Bargeld.foto FaH/Sandro LENDLER
FaH
3.9.2024., 16:14
PIONIRI ALTERNATIVNE GLAZBE

Einstürzende Neubauten nakon 10 godina opet u Hrvatskoj

Ostalo je još samo stotinu ulaznica za koncert pionira alternativne glazbe, njemačke grupe Einstürzende Neubauten koji će se održati u subotu, 7. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture, izvijestio je organizator koncerta Charm Music. Einstürzende Neubauten utjecao je na brojne druge bendove i umjetničke žanrove – od plesnog kazališta do vizualnih umjetnosti, ali i inspirirao filmske umjetnike, od Schlingensiefa do Tarantina. Iako su ih mediji u početku ismijavali kao bizarnu "zanimljivost u podijeljenom gradu", brzo su se etablirali u svijetu kao jedan od renomiranih velikana sadašnjosti i pop-kulture, ističe se u najavi. Bend je utjecao na brojne glazbenike, kao što su Depeche Mode, Nine Inch Nails, Tool, Slipknot, a čak i danas pruža često kopirane nacrte za eksperimentalnu zvučnu umjetnost i izvedbu.
Od osnutka 1980., mijenja parametre mainstreama i subkulture kroz "eksperimentalno terensko istraživanje" koje traje više od četiri desetljeća. U 44. godini postojanja bend se redefinira i vraća svojim korijenima kreirajući vlastiti žanr apm – alien pop music, koji će izvesti i na zagrebačkom koncertu koji se održava skoro deset godina nakon njihova posljednjeg nastupa u Hrvatskoj.