EXIT festival 2021.
EXIT
30.8.2024., 18:49
NAJBOLJI GLAZBENI FESTIVALI

Novosadski Exit našao se na sjajnom devetom mjestu, a na vrhu je Tomorrowland

Čitatelji prestižnog časopisa DJ Mag izabrali su deset najboljih glazbenih festivala na svijetu u 2023. godine. Na prvom mjestu našao se Tomorrowland, ikonski festival u Belgiji koji svake godine privlači tisuće posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Slijedi Ultra Music Festival u Miamiju te legendarni Glastonbury u Velikoj Britaniji.

Belgijski Tomorrowland zaslužio je prvo mjesto na ovoj prestižnoj ljestvici ne samo zbog svoje veličine i popularnosti već i zbog nevjerojatne produkcije i atmosfere koju pruža posjetiteljima. Održava se u mjestu Boom u Belgiji, a svaki srpanj pretvara to malo mjesto u epicentar elektronske glazbe. Tomorrowland okuplja najveća imena DJ scene poput Davida Guette, Armina van Buurena i Martina Garrixa i vrhunac je festivalske sezone za ljubitelje elektronske glazbe. Festival je poznat po jedinstvenoj scenskoj produkciji i nevjerojatnoj energiji koja svaki put privlači sve više posjetitelja.

Ultra Music Festival, onaj u Miamiju, postao je sinonim za sam grad Miami i elektronsku glazbu, privlačeći tisuće fanova svake godine u ožujku. Ovaj festival, koji je započeo kao jednodnevni događaj, danas je trodnevni spektakl koji okuplja najbolje izvođače na svijetu. Festival Ultra osvojio je mnoge nagrade, uključujući one za najbolji glazbeni festival, a njegovo širenje na globalnoj razini (među ostalim i Ultra Europe koji se održava u Splitu) učinilo ga je jednim od najvažnijih festivala u svijetu.

Britanski Glastonbury je mnogo više od običnog glazbenog festivala. Taj legendarni događaj, koji se prvi put održao 1970., okuplja ne samo glazbene izvođače nego i umjetnike iz različitih sfera, uključujući ples, komediju, cirkus i mnoge druge oblike umjetnosti. Smješten u ruralnom okruženju jugozapadne Engleske, Glastonbury je postao simbol britanske kulturne scene i utjecaja hipi-pokreta.

glazbeni festival, koncert
PEXELS

Četvrto mjesto zauzima Electric Daisy Carnival, poznatiji kao EDC, jedan od najvećih glazbenih festivala u svijetu, s glavnim događajem koji se održava u Las Vegasu. Ovaj festival nije samo glazbeni događaj nego i audiovizualni spektakl koji okuplja najbolje DJ-eve svijeta poput Tiësta i Calvina Harrisa te privlači desetke tisuća posjetitelja svake godine.

Kalifornijski Coachella Valley Music and Arts Festival je peti. Jedan je od najpoznatijih festivala na svijetu, koji svake godine privlači veliku pozornost zbog svoje zvjezdane postave i jedinstvene festivalske atmosfere. Smještena u pustinji Kalifornije, Coachella je poznata po raznolikosti glazbenih žanrova i umjetničkih performansa te okuplja neka od najvećih imena u pop, rock, hip-hop i elektronskoj glazbi.

Untold Festival relativno je nov na globalnoj sceni, ali njegova popularnost raste nevjerojatnom brzinom. Smješten u Cluj-Napoci u Rumunjskoj, ovaj festival svake godine okuplja najbolje svjetske EDM izvođače i privlači tisuće posjetitelja. Uz više pozornica i bogat lineup, Untold je postao ozbiljan konkurent na festivalskoj sceni i na 6. je mjestu ove ljestvice.

Iza njega smjestio se nizozemski Awakenings, festival posvećen techno glazbi, koji se održava na različitim lokacijama u Nizozemskoj, uključujući i Gashouder u Amsterdamu. Ovaj festival poznat je po svojim tematskim zabavama i vrhunskoj produkciji koja privlači ljubitelje techno glazbe iz cijelog svijeta.

Creamfields je jedan od najvažnijih festivala elektronske glazbe u svijetu. Održava se u Velikoj Britaniji, ali ima i svoje međunarodne verzije diljem svijeta. Ovaj festival okuplja najbolje DJ-eve i producente te je poznat po spektakularnoj produkciji i velikom broju posjetitelja, a drži 8. mjesto.

Sjajna deveta pozicija pripala je Exit Festivalu u Novom Sadu, koji je jedan od najvažnijih glazbenih festivala u regiji, ali i svijetu. Smješten na impresivnoj Petrovaradinskoj tvrđavi, ovaj festival privlači posjetitelje svojom jedinstvenom lokacijom i bogatim programom koji uključuje najveća imena svjetske glazbene scene.

Deseti je njemački World Club Dome festival, koji pretvara Frankfurt Arenu u najveći klub na svijetu. S više od 200 DJ-eva i 20 pozornica, festival pruža nevjerojatno iskustvo za sve ljubitelje elektronske glazbe, a njegovo širenje na međunarodnoj sceni dodatno potvrđuje koliko je važan.