Lenny Kravitz, Pula 2024.

Lenny Kravitz, Pula 2024.

Tea Tidić
29.8.2024., 07:00
LJETNI KONCERTI ZVIJEZDA U PULI

Cijena najskuplje karte bila je više od 400 eura

Rekord je postavila Dua Lipa, a najjeftiniji je bio ulaz na koncert Doris

Cijene ulaznica za ovogodišnje koncerte na velikim pozornicama Pule imale su i imaju nevjerojatan raspon. Naravno, to, prema nekakvom objektivnom stajalištu, "najbogatije", ili bar, po svjetskim imenima, najpopuliranije pulsko ljeto dovelo je već imena poput Due Lipe, Avril Lavigne, i Duran Duran u Arenu, a ondje još, 30. i 31. kolovoza, nastupa Andrea Bocelli. Dok je potonji već nastupao više puta u Hrvatskoj, a u Areni je "povratnik", mnogi od navedenih prvi su put premijerno nastupili u amfiteatru i Hrvatskoj.

Dive i megazvijezde

Dok se za jeftinije karte za neke od tih koncerata trebalo izdvojiti oko osamdeset eura, najskuplje su karte u ponudi dosegnule više od četiristo eura. Rekord je postavila Dua Lipa, Andrea Bocelli je odmah iza nje, a najjeftiniji je bio ulaz na koncert jedine hrvatske izvođačice, Doris Dragović.

Glazbena diva Dua Lipa nastupila je 9. lipnja, a za njezin su se koncert mogle naći ulaznice po 139 eura za ložu, 109 za parter, 99 za tribinu, 79 za travu, te po senzacionalnih 486,5 eura, koliko je stajala premium ulaznica. Ne samo to, Dua Lipa rasprodala je Arenu samo nekoliko minuta od najave koncerta. Avril Lavigne nastupila je 17. lipnja, a, za razliku od nove pop-kraljice, "starija" kraljica dosegla je samo kojih 150 eura za stajanje na platou. Druge su cijene bile 65 eura za travnjak, 88 eura za tribine i isto toliko za stajanje u parteru.

Dua Lipa u Areni Pula 2024.

Dua Lipa u Areni Pula 2024.

Leona Teodorović

Bend Simple Minds dana 3. srpnja imao je istu najvišu cijenu, dakle 150 eura za stajanje blizu bine, za "obično" stajanje moralo se izdvojiti "samo" 55 eura, a za 75 eura moglo se sjediti na tribini Arene. Megazvijezda Lenny Kravitz privukao je veliku pozornost, no za znatno manje iznose; stajanje u parteru naplaćivalo se 99 eura, sjedenje na tribinama 110, a travnjak 79 eura. Sličan je bio raspon cijena i za britansku ikonu Duran Duran, za koju se maksimalni danak kretao do kojih 119 eura, i to za uobičajeno stajanje u blizini bine.

Doris Dragović nastupila je 4. kolovoza, a najniža je cijena ulaznice iznosila "samo" 27 eura, i to za stajanje. Za sjedenje na tribinama trebalo je izdvojiti 32 eura, a lože su ovaj put bile najskuplje, te se za mirna tri sata u sjedećem položaju trebalo izdvojiti 68 eura. Nešto manje za sjedenje u fan pitu - 50 eura.

Doris Dragović, Pula 2024.

Doris Dragović, Pula 2024.

LEONA TEODOROVIC

Potom je, 7. kolovoza, nastupio "Nu King" Jason Derulo, za čiji su se nastup cijene ulaznica kretale od 79 do 129 eura. Najskuplje, kada se pogleda raspon cijena, ulaznice su za nadolazeća dva koncerta Andree Bocellija, za koji su ulaznice rasprodane u toliko rekordnom roku da se napravila i druga koncertna večer - dakle 30. i 31. kolovoza, stajele su od 191 do 350 eura za parter i tribine. Neki izvori kazuju da su postojale i ulaznice za stajanje na nekom području Arene za 80 eura, no to djeluje poprilično fantazmagorično ako se uzme u obzir ostale cijene.

Jason Derulo, Pula 2024.

Jason Derulo, Pula 2024.

LEONA TEODOROVIC

U Malom rimskom kazalištu za supergrupu The Smile, koja je ondje svirala 15. lipnja, ulaznice su bile u rasponu od 75 eura za stajanje, 85 eura za sjedala do 140 eura za mjesto uz binu. Thievery Corporation, pak, zahtijevali su samo kojih 30-ak eura za early bird ulaznice, nakon toga oko 42 eura, a na dan koncerta, kada se, začudo, s obzirom na popunjenost, moglo još naći ulaznica, 45. Prava bagatela. Ulaznica za Laibach, 6. kolovoza, vrijedila je u najjeftinijem obliku samo 24 eura!

Cijena najma Arene

Sve su te cijene nemjerive i s cijenama koncerata izvođača iz regije, koji su nastupali na pozornici pulskog Kaštela, a naoko i s prošlom koncertnom sezonom u Areni. Inflacija se ne odnosi samo na osnovne namirnice, nego pogađa i glazbene spektakle.

Gdje li su one godine kada se za kojih 50-ak eura moglo naći ulaznice za glazbene velikane bilo gdje u Hrvatskoj...

Zanimljivo je, doduše, vidjeti kako se kreće raspon vrijednosti određenih pozicija s kojih se koncert gleda/sluša - za Andreu Bocellija najbolja je pozicija ona sjedeća na tribini, a za one malo bučnije i energičnije izvođače očito se traži biti što bliže bini, da bi se skakalo/divljalo. Izvođači, odnosno, njihov menadžment, to očito jako dobro znaju.

ANDREA BOCELLI DVA DANA ZAREDOM

Andrea Bocelli, jedan od najljepših svjetskih glasova i najprodavaniji izvođač klasične glazbe, nastupa u pulskoj Areni dva dana zaredom, 30. i 31. kolovoza. Zbog iznimnog odaziva javnosti na koncerte, kojima proslavljeni tenor slavi 30 godina karijere, u prodaju su puštene i dodatne ulaznice u kategoriji parter za oba datuma. Maestra će pratiti Zagrebačka filharmonija pod dirigentskom palicom vrhunskog talijanskog dirigenta Marcella Rota. Ulaznice su dostupne preko online-sustava Eventim.hr i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima. Toga će sjajnog umjetnika u Puli pratiti Zagrebačka filharmonija, orkestar sa 150-godišnjom tradicijom vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Zaklada “Andrea Bocelli”, kako ističu, ponosna je na partnerstvo s PLUS1, tako da će jedan euro od svake ulaznice otići za potporu “ABF obrazovnim projektima” na Haitiju, koji se bave osnaživanjem djece na najugroženijim područjima te zemlje nudeći joj priliku da iskažu svoj pravi potencijal. (V. B.)

Pulski amfiteatar, Arena pod upravom je Arheološkog muzeja Istre, koji ima pravo ne samo naplaćivati ulaznice za svoje događaje nego i rentati prostor Arene - prema najrecentnijim podatcima, koje prenosi morski.hr, cijelodnevni je najam tog velebnog spomenika 45 tisuća eura u sezoni i 25 eura izvan sezone.