Taylor Swift koncert 2024.

Taylor Swift koncert 2024.

INSTAGRAM
27.8.2024., 13:54
NAJPROFITABILNIJE TURNEJE U 21. STOLJEĆU

Na samom vrhu je Taylor Swift, a odmah iza nje su bend Coldplay i Elton John

Dolaskom dužih, toplijih i vedrijih dana ruku pod ruku popularna imena svjetske glazbene scene prionula su održavanju svojih koncerata diljem Europe.

Nerijetko se sve to odvijalo pred očima i ušima naših sugrađana, jer, bilo to u Hrvatskoj ili u zemljama okruženja, za omiljenog glazbenog izvođača ili onog uhu dragog nije problem prevaliti kilometre niti čekati u gužvi. Povod ovome tekstu bila je nedavna vijest o tome kako je Coldplay sa svojom turnejom "Music of the Spheres" postavio novi rekord rokerske turneje s najvećom zaradom u povijesti. Stoga smo odlučili prebrojiti najprofitabilnije koncertne turneje neovisno o žanrovskom određenju.

Na desetom i devetom mjestu nalaze se The Rolling Stones. Njihova "No filter" turneja od prije nekoliko godina uprihodila im je 547 milijuna dolara. Popularni Stonesi tu su turneju otvorili u rujnu 2017. u Hamburgu, no poneki koncerti iz turneje bili su otkazani zbog zdravstvenog stanja Micka Jaggera, a potom i zbog pandemije. Turneja koja je bila održana u gradovima Europe i Sjeverne Amerike završena je potkraj 2021. Turneju je obilježila smrt bubnjara Charlieja Wattsa, kojega je zamijenio Steve Jordan. Puno veća brojem koncerata, no tek nešto veća zaradom bila je njihova turneja "A Bigger Bang Tour" koja je započela 2005. te dokučivši sve naseljene kontinente trajala do 2007. i pritom zaradivši 558 milijuna dolara.

Na osmom mjestu s popisa našla se "Renaissance World Tour" popularne Beyoncé. Glazbenica je turneju održala prošle godine, a pritom uprihodila oko 580 milijuna dolara. Beyoncé je u sklopu turneje u samo pola godine održala pedesetak koncerata diljem Europe i Sjeverne Amerike.

Coldplay koncert 2024.

Coldplay koncert 2024.

INSTAGRAM

Sedmo mjesto sa zarađenih 584,2 milijuna dolara drži turneja "Not in this Lifetime… Tour" benda Guns 'n' Roses. Axl Rose, Slash i Duff McKagan svoju su turneju održali između travnja 2016. i studenoga 2019, a pritom su posjetili sve kontinente. Hrvatsku nisu posjetili, no najbliže nama bili su u talijanskim gradovima Firenci i Imoli.

Harry Styles je sa svojom "Love On" turnejom uprihodio 617,3 milijuna dolara, što je dovoljno za šesto mjesto vječne ljestvice. Sa 169 koncerata Styles je u sklopu turneje koncerte održao na svim naseljenim kontinentima osim u Africi. Od gradova u bližem okruženju, Styles je koncerte održao u Torinu, Budimpešti te u dva navrata u Beču.

Bono i njegov U2 pamtit će razdoblje od 2009. do 2011., kad su sa svojom "U2 360° Tour" uprihodili 736,4 milijuna dolara. Svi kontinenti bili su zastupljeni u turneji, a mnogi pamte i dva koncerta u Zagrebu na stadionu Maksimir 9. i 10. travnja 2009.

Na četvrtom mjestu nalazi se turneja "Divide" Eda Sheerana. Turneja održana od ožujka 2017. do kolovoza 2019. prikupila je 776,2 milijuna dolara. Sheeran je u sklopu turneje održao 260 koncerata na svim kontinentima. Aktualna turneja "Mathematics" traje još više od godine dana, stoga će se tek tada moći podvući crta i zbrojiti prihod koji je turneja postigla, a kojim će nesumnjivo ući na listu najprofitabilnijih turneja svih vremena.

Treće mjesto na listi zavrijedio je Elton John svojom petogodišnjom oproštajnom turnejom. Znameniti glazbenik i skladatelj u rujnu 2018. godine krenuo je obići svijet i velikom turnejom pozdraviti svoje slušatelje u sklopu turneje "Farewell Yellow Brick Road". S izvedenih 328 koncerata u sklopu turneje, John je uprihodio 939,1 milijun dolara.

Spomenuti Coldplay i njegova "Music of the Spheres" turneja nalazi se na drugom mjestu popisa. Prodavši 8,8 milijuna ulaznica te uz zabilježenu zaradu od 945,7 milijuna dolara turneja se probila na prvo mjesto najuspješnijih turneja rokerskog žanra, a na vječnoj je ljestvici nadmašila Eltona Johna i Eda Sheerana. Turneja još traje.

Na vrhu ljestvice nalazi se Taylor Swift. Specijalizirani magazin Pollstar navodi kako je u dosadašnjem dijelu svoje turneje Swift prodala 4,3 milijuna koncertnih ulaznica po prosječnoj cijeni od 238,95 dolara. U prosincu prošle godine Taylorina "Eras" turneja upisala se u povijesne knjige kao prva turneja u povijesti koja je uprihodila milijardu dolara, a budući da je turneja i dalje u trajanju, Swift je dosegnutoj milijardi pribrojila još 39 milijuna, a prosječan prihod njezine turneje po jednom koncertu iznosu 17,3 milijuna dolara. Svoju glasovitu i vrlo uspješnu turneju Swift je započela u ožujku prošle godine, a kraj joj se nazire krajem tekuće godine.