Matilda Welin
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
25.8.2024., 18:10
MATILDA WELIN

Od Londona do Švedske - na biciklu

Engleskinja Matilda Welin odlučila je putovanje avionom od Londona do Švedske zamijeniti bicikliranjem. Na dva kotača je za 17 dana prešla 1500 kilometara, javlja BBC. U planiranju putovanja koristila se mobilnim aplikacijama za bicikliste, Facebookom i Google Street Viewom. Planiranje je podrazumijevalo i to da odredi koje će lokacije posjetiti.

- U male torbe, koje sam kupila na rasprodaji za 50 funti, stavila sam jaknu za kišu, hlače, odjeću za spavanje, džemper od flisa i par rukavica. Tu su bili toaletni pribor, komplet prve pomoći, alat za popravak bicikla, kreditna kartica, mobitel i putovnica - kaže Matilda. Kako se bližio dan polaska, vježbala je pilates da bi spriječila zamor ramena i ruku te je imala trodnevnu probnu vožnju. Kao posljednje na listi obaveza, za što je navela da joj je bilo najstrašnije, morala je naučiti popraviti probušenu gumu.

- Zastrašena kompliciranom mehanikom, bicikl dajem na najjednostavnije popravke, zbog čega gubim novac i odajem dojam netehničke žene. Potrošila sam 85 funti na trosatni tečaj održavanja bicikla u Londonu. Bilo je skupo, ali se isplatilo. Nakon toga sam promijenila dvije probušene unutrašnje gume. Bila sam spremna za polazak - kaže.

Na putovanju biciklom prošla je kroz sedam država, odsjedajući u jeftinim hotelima, jednom nizozemskom zamku i privatnim kućama. Svako jutro se zaustavljala na doručku u malim kafićima, a svake večeri u umivaoniku ručno prala jedan komplet biciklističke odjeće. Imala je neugodnosti s motociklima i pojedinim vozačima automobila, koji su vikali na nju. Kao najbolju obranu od neugodnosti istaknula je poznavanje zakona o vožnji bicikla u svakoj državi.