epa10768980 A handout photo made available by Western Australia's state Department of Biodiversity, Conservation and Attractions shows volunteers working to keep a pod of long-finned pilot whales alive near Cheynes Beach east of Albany, in Western Australia, Australia, 26 July 2023. Wildlife experts are preparing to lead dozens of whales back into deep waters after 52 died in a mass stranding event on a West Australian beach. EPA/WA DBCA HANDOUT NO ARCHIVING, EDITORIAL USE ONLY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
23.8.2024., 19:31
OKONČANA DRAMA U LUCI SYDNEY

Grbavi kit oslobođen je nakon 22 sata u mreži

Desetljećima je populacija grbavih kitova lovljena do ruba izumiranja, bilo ih je 1500, a sada ih je više od 40.000

Mladi grbavi kit oslobođen je akon što je 22 sata bio zapetljan u užad i plutače u luci australskog grada. Spasioci u Sydneyu primili su u četvrtak dojavu da se kit zapetljao, te su pojurili da mu pomognu. Do zore su spasioci pratili kita u čamcu na napuhavanje, te specijaliziranom opremom držali na mjestu dok su rezali užad. Kit je oslobođen nešto prije podneva u petak, te je nakon 22-satnog mučenja otplivao na otvoreni ocean.

Desetljećima je populacija grbavih kitova lovljena do ruba izumiranja - u jednoj je fazi u australskim vodama preostalo samo oko 1500 životinja. Oni su rijetka priča o uspjehu u očuvanju nakon što je kitovima 1965. dana globalna zaštita. Broj grbavih kitova sada premašuje 40.000, što je blizu razine prije kitolova.