21.08.2024., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - John Turturro, americki glumac, odrzao je mastercalss na 30. Sarajevo Film Festival. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
PIXSELL
22.8.2024., 22:10
JOHN TURTURRO NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

Kao dijete nisam ni znao da postoji glumačka profesija

Nakon uručenja Počasnog Srca slijedila je projekcija filma “Barton Fink”

Američkom glumcu i redatelju Johnu Turturru uručeno je Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i redateljski talent.

Priznanje mu je u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije filma "Barton Fink" Ethana i Joela Coena, uručio direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

- Predivno je biti ovdje! Osjećam se dobrodošlim i jako mi je ugodno biti u multikulturnom gradu. Mislim da je posao umjetnika težak, pomalo je nalik na cirkus, ali nam može pomoći da se ujedinimo. To je ono što sam radio u mojim djelima od skromnih početaka, i nastojao sam ostati skroman. Ovo je znak ohrabrenja da nastavim tako raditi - rekao je Turturro.

- Karijera Johna Turturra svejdočanstvo je o transformativnoj moći glume. Od njegovih nezaboravnih uloga u filmovima kao što je "Barton Fink", zatim "Učini pravu stvar, "The Big Lebowski", briljantnog ostvarenja u "Tko je ovdje lud"... Turturro je utjelovio galeriju autentičnih karektera, a to je rijedak dar. Dar koji je osvajao publiku desetljećima. Njegov rad karakteriziraju emocionalna iskrenost, kompleksnost i sposobnost rezimiranja sa svakim od nas - rekao je Marjanović.

Nakon uručenja Počasnog Srca slijedila je projekcija filma "Barton Fink" iz 1991., u kojem je Turturro ostvario hvaljenu naslovnu ulogu. Cijenjeni filmski autor prethodno je održao masterclass, tijekom kojeg se osvrnuo na ključne trenutke u svojoj karijeri, motivaciju koja ga je usmjerila prema glumi, ali i na važnost brige o mentalnom zdravlju.

- Otkad znam za sebe volio sam gledati filmove. S roditeljima sam često gledao stare filmove, iz tridesetih i četrdesetih godina, i potpuno se zaljubio u njih. Prvo u američki film, a poslije i u filmove iz cijeloga svijeta. Glumci kao James Cagney, Bette Davis, Burt Lancaster i Marlon Brando bili su moj cijeli svijet. Inače nismo puno putovali, pa su mi filmovi omogućavali da bar emocionalno putujem po svijetu - izjavio je Turturro u razgovoru koji je moderirala Alissa Siomn.

Rođen u obitelji talijanskih doseljenika, John Turturro odrastao je u njujorškoj četvrti Brooklyn. Iako su često obiteljski gledali filmove, tijekom djetinjstva nije ni pomišljao da bi i on mogao stati pred kamere.

- Nisam ni znao da ta profesija postoji. Sve dok me mama, kad sam već bio tinejdžer, nije odvela u kazalište. U teatru sam gotovo mogao opipati glumce, osjetiti da su to ljudi, a ne samo slike na platnu. Tada sam se, u srednjoj školi, zaljubio u glumu - kazao je Torturro, koji je glumu studirao na SUNY-ju u New Paltzu i Yale School of Drama.

- Kad su mi ponudili film "Barton Fink", mislio sam prvo da je riječ o "Burp and Think" (Podrigni i razmišljaj)" - s osmijehom je rekao Turturro. Ujedno je naglasio da je sretan zbog braće Coen, jer su pisali uloge za njega i tako mu pomogli da pobjegne od stereotipnih likova kriminalaca, zločinaca i luđaka, kakve je do tada dobivao u Hollywoodu.

Tijekom masterclassa prikazan je niz ulomaka iz njegovih filmova, ali najveći pljesak dobila je kultna scena kuglanja iz filma "Veliki Lebowski". U njemu Turturro tumači kultni lik Jesusa Quintanu.

- Samo sam htio zabaviti prijatelje, pa sam se na snimanju glupirao, potpuno pretjerivao, kao što bi čovjek napravio kad ode s prijateljima na kuglanje. Nisam znao da će braća Coen to iskoristiti, staviti glazbu grupe Gypsy Kings i sve to pretvoriti u nezaboravnu scenu - priznao je Turturro, koji se poslije Jesusu vratio u "The Jesus Roles", filmu koji potpisuje i kao scenarist i redatelj.

Torturro ima i niz respektabilnih filmova. Za redateljski debi "Mac" je na Filmskom festivalu u Cannesu 1993. dobio nagradu Camera D"Or, a u ostali filmovi na kojima je radio kao redatelj/scenarist su "Illuminata", "Ljubav i cigarete", "Passione", "Utroje sa žigolom" i "The Jesus Roles".

- Kad režiram, volim da se na setu svi osjećaju opušteno. Zato se dosta pripremam, ponekad radimo i pomalo bedaste improvizacije, a sve kako bi se svi osjećali slobodno kao u svojoj spavaćoj sobi dok ih nitko ne gleda - otkrio je američki filmaš svoj pristup.

21.08.2024., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - John Turturro, americki glumac, dobio je nagradu "Pocasno Srce Sarajeva" na 30. Sarajevo Film Festivalu. Nagradu mu je urucio direktor festivala Jovan Marjanovic, Photo: Armin Durgut/PIXSELL
PIXSELL

Tijekom razgovora osvrnuo se i na svoje uloge u holivudskim blockbusterima, koji se dosta razlikuju od autorskih filmova s kojima se proslavio.

- Inače se uspoređujem s vodoinstalaterom, ali visokobudžetni filmovi su moj električarski posao - našalio se glumac, istaknuvši da je ulogu u serijalu filmova "Transformers" prihvatio na nagovor svoje djece - i nije požalio.

Posljednjih godina, kao i većina glumaca, Torturro sve više snima i TV serije. Osvojio je nagradu Emmy za gostovanje u seriji "Monk" te nominacije za Zlatni globus i SAG nagradu u HBO-ovoj seriji "Kobna noć". Moći ćemo ga vidjeti i u drugoj sezoni Appleove serije "Severance", a upravo tijekom razgovora o toj seriji došlo se na temu mentalnih bolesti i njihova prikaza na filmu.

- Bio sam zakonski skrbnik starijem bratu. Ralph je bio izuzetno pametan i talentiran, ali je bolovao od shizofrenije. Znam kako teško i usamljeno zna biti oboljelima, ali i ljudima koji su s njima na tom tegobnom putovanju. Moj brat više nije s nama, ali znao je kazati da dosta materijala dobivam od njega. I nije bio u krivu - izjavio je Torturro, naglasivši da bismo trebali imati više takvih priča.

Odgovarajući na pitanje o uzorima, filmaš je izjavio da se uvijek vraća Beckettu i Čehovu, ali i da je puno drugih dramatičara i redatelja kojima se divi.

- Teško je napraviti pristojan film. Zaboravite na remek-djelo ili samo odličan film, to se događa rijetko. I zato, kad vidite nešto dobro, morate cijeniti to djelo i ljude koji stoje iza njega - kazao je.