Pariz, 26.07.2024 - Otvaranje Olimpijskih igara Pariz 2024 na Trocadero trgu u Parizu. Na slici Eiffelov toranj i olimpijski krugovi. foto HINA/ POOL/ Damir Senčar/ lsd Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
PIXSELL
19.8.2024., 17:52
UZ POMOĆ UMJETNE INTELIGENCIJE

Uklonjeno više od 8.500 online objava tijekom OI-a u Parizu

Za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uklonio je više od 8.500 uvredljivih objava usmjerenih prema sportašima na raznim internetskim platformama, objavila je agencija dpa.

Podaci su prikupljeni iz mreže za praćenje umjetne inteligencije (AI).

Posebno su bile mete alžirska boksačica Imane Khelif i njezina tajvanska kolegica Lin Yu-Ting koje pate od hiperandrogenizma, stanja koje povećava razinu muških hormona u ženskom tijelu.

Državno tužiteljstvo u Parizu objavilo je prošli tjedan da je pokrenuta istraga o cyberbullyingu na temelju spola, javnom vrijeđanju i javnom poticanju na diskriminaciju. Prema vlastima, Khelif je podnijela tužbu, a njezin odvjetnik, Nabil Boudi, napisao je na X da bi istraga trebala otkriti tko stoji iza "mizogine, rasističke i seksističke kampanje" protiv boksačice.

Žrtve virtualnih napada bile su i američka gimnastičarka Jordan Chiles, te Rumunjka Ana Barbosa nakon skandala oko dodjele medalja na parteru.

Naime, Chiles je osvojila peto, a Barbosa treće mjesto. Međutim, trenerica američke gimnastičarke se žalila da vježba nije primjereno bodovana. Žalba je uvažena, Chiles je skočila do bronce, a Rumunjka je ostala bez odličja. Naknadno je utvrđeno kako je Chilesina trenerica uložila žalbu prekasno i sada mora vratiti medalju Rumunjki.

Nakon što su brojke objavljene, Komisija za sportaše MOO-a objavila je službeno priopćenje osudivši postupanje društva prema olimpijskim sportašima.

"Tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024. sportaši su nam pružili nezaboravne trenutke. Pokazali su svijetu što znači pomicati granice ljudskih sposobnosti, a u isto vrijeme dali su primjer značenja poštovanja i prijateljstva. Zauzvrat, organizatori i navijači sportašima su priredili senzacionalnu i nezaboravne olimpijske igre. Međutim, duboko je uznemirujuće što smo također svjedoci značajnog uznemiravanja, zastrašivanja i napada, posebno na internetu, protiv sportaša i članova njihove pratnje," navodi se.

"Mnogi sportaši su mete ovih napada unatoč tome što su dali sve od sebe na terenu i poštovali pravila svog natjecanja. Duboko smo ožalošćeni što je bilo više od 8.500 prekršaja uznemiravanja. Kao predstavnici sportaša, osuđujemo sve oblike napada i uznemiravanja, bez obzira na nečije mišljenje o pojedinoj odluci. Izražavamo naše iskreno suosjećanje i punu podršku sportašima i pojedincima koji su pogođeni ovim neprimjerenim ponašanjem. Ovi sportaši zaslužuju više pohvala za svoja postignuća," stoji u priopćenju.