Ed Sheeran i predstavnici diskografske kuće Dancing Bear Talia Varga, Silvije Varga, Alanis Varga i Maja AndrićFoto: Mark Surridge

Ed Sheeran i predstavnici diskografske kuće Dancing Bear
Talia Varga, Silvije Varga, Alanis Varga i Maja Andrić

Mark Surridge
16.8.2024., 15:34
ZA USPJEH U NAŠEM ETERU

Sheeran dobio Multi-platinum Award HDU-a

U posljednjih je deset godina boravo na prvom mjestu tjednih izvještaja Airplay Radio Chart

Britanski kantautor Ed Sheeran dobitnik je najvećeg diskografskog priznanja u Republici Hrvatskoj, Multi-platinum Award Hrvatske diskografske udruge. Nagrada Multi-platinum Award za najuspješnijeg inozemnog kantautora hrvatskog radijskog etera (2014. - 2023.) i izniman utjecaj na glazbeno tržište u Hrvatskoj dodijeljena je umjetniku u vrijeme njegova boravka u Zagrebu.

Uime Hrvatske diskografske udruge prestižno diskografsko priznanje jednoj od najvećih globalnih zvijezda današnjice uručio je član Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge i direktor diskografske kuće Dancing Bear Silvije Varga.

- Dancing Bear tim ulaže puno truda i angažmana u Eda Sheerana od njegova prvog izdanja, zbog čega nam je bila iznimna čast upoznati se s jednom od najvećih zvijezda današnjice. Nakon kratkog i simpatičnog razgovora Edu smo uručili Multi-platinum Award, priznanje koje je oduševljeno primio, te istaknuo kako svoj primjerak nosi sa sobom prvim letom za London, a svoju zahvalnost Dancing Bearu iskazao je posvetom u kojoj nam zahvaljuje na dugogodišnjem radu i trudu. Takvi, nezaboravni trenutci podsjećaju nas koliko je važan angažman koji ulažemo u sve izvođače, domaće i strane, kao što nas i motivira da nastavimo raditi više, bolje i uspješnije - izjavio je Silvije Varga, direktor diskografske kuće Dancing Bear.

Ed Sheeran je u posljednjih deset godina na prvom mjestu tjednih izvještaja Airplay Radio Chart, koji nastaju na temelju podataka servisa 1played, boravio ukupno 56 tjedana s ukupno sedam hit-singlova – Shape of You (10 tjedana), Perfect (13), I Don't Care (with Justin Bieber, 7), Afterglow (1), Bad Habits (15), Bam Bam (Camila Cabello feat. Ed Sheeran, 6) i Eyes Closed (4). Osim toga, britanski kantautor je dvije uzastopne godine bio vlasnikom najpopularnije inozemne pjesme domaćeg radijskog etera – Shape of You (2017.) i Perfect (2018.), a u godišnjim izvještajima ARC 100 pojavio se s 22 pjesme.

Diskografija Edwarda Christophera Sheerana, kako glasi puno ime i prezime britanskog umjetnika, između ostaloga, sadržava sedam albuma, sedamnaest EP-ova i više od 70 videospotova, a spotovi na službenom kanalu na platformi YouTube pregledani su više od 32,7 milijardi puta. Na digitalnom glazbenom servisu Spotify Ed Sheeran je 20. najuspješniji izvođač na svijetu, a broj pratitelja prelazi 115 milijuna. Pjesma Shape of You, koja je bila prva i u Hrvatskoj, druga je najslušanija pjesma na Spotifyju svih vremena s gotovo četiri milijardi streamova.

S više od 150 milijuna primjeraka Ed Sheeran je jedan od najtiražnijih pop-izvođača, zbog čega se više puta našao na glazbenim listama popularnosti poput američke liste Hot 100 u sklopu magazina Billboard i službene britanske liste, koju izlistava kompanija Official Charts. Tijekom 2017. godine Ed Sheeran dobio je priznanje Hrvatske diskografske udruge za najprodavaniji strani album u Hrvatskoj za ploču ÷ (Divide).

Koncert na zagrebačkom Hipodromu, održan u sklopu turneje +–=÷× Tour (The Mathematics Tour), bio je prvi nastup Eda Sheerana u Hrvatskoj. Radi se o najposjećenijem koncertu nekog samostalnog izvođača uopće, s oko 70 tisuća posjetitelja.

Multi-platinum Award Hrvatske diskografske udruge najveće je diskografsko priznanje domaće glazbene industrije i dodjeljuje se u povodu iznimnih ostvarenja u području diskografije i ukupnog utjecaja na kretanja na glazbeni ekosustav Hrvatske.