Rajnard Hraščanec i Nikola Milosavljević, članovi benda CTD (Carstvo teatralnog djelovanja)

Rajnard Hraščanec i Nikola Milosavljević, članovi benda CTD (Carstvo teatralnog djelovanja)

Dinko Šimac
16.8.2024., 07:51
Nikola i Rajnard CTD

Pjesme su uvijek odraz naših vlastitih raspoloženja u trenutku kada nastaju

Jedva čekamo da CTD stranicu preplavimo našim pričama, bilo metaforama i životinjama bilo direktnim porukama

Dvojac Nikola Milosavljević i Rajnard Hraščanec, koji stoji iza umjetničkog projekta CTD (Carstvo teatralnog djelovanja), prvi singl “Vrancije” objavio je kao Halloween special krajem 2021., a sada predstavlja novu pjesmu “Neću, ne želim”. U današnjem svijetu, gdje se brzina života nameće kao imperativ, a svakodnevica često guši našu osobnost i autentičnost, mladi se suočavaju s izazovom letargije kao nikad prije. Upravo je ta tema u fokusu novog singla, koji zaraznom melodijom i lako pamtljivim tekstom daje iskren pogled na unutarnje borbe mladih generacija. Više o pjesmi “Neću, ne želim” i CTD-u ispričali su nam Rajnard i Nikola.

Kako su se spojili vaši glazbeni putevi?

NIKOLA: Spojili su se još u vrijeme kada smo bili kolege iz razreda u glazbenoj školi u Varaždinu, konstantno pričajući i maštajući o tome kako jednoga dana moramo zajedno snimati glazbu.

RAJNARD: Nikola i ja smo, na sreću, završili u istom razredu u srednjoj glazbenoj školi. S cjelodnevnom nastavom i boravkom u školi dogodi se da prijateljstva koja stekneš budu čvrsta. Naša druženja počela su još 2014., ako se ne varam.

Ima li naziv vašeg sastava neko dublje značenje?

RAJNARD: Definitivno ima. Osim zvučnosti, koja nam je bila bitna, naziv CTD zapravo otkriva priču začetka projekta i prve pjesme “Vrancije”. Mislim da mogu najbolje objasniti naziv benda - skraćeno od Carstvo teatralnog djelovanja, baš kroz priču o Vrancijama. Može se naslutiti da se možda radi o vranama i da je neka zezancija u pitanju. Svidio nam se koncept rada gdje se prvenstveno zabavljamo, a usput nešto i kažemo. Glazbi smo pristupili teatralno, a tekstu pomalo šašavo. Tematski u prvom planu imamo pticu, u tom trenutku vrlo problematičnu vranu koja opsjeda naš grad Koprivnicu. Svidio nam se i koncept da radimo pjesme o životinjama i odatle - carstvo. Pjesma na kojoj trenutno radimo zove se “Kameleona”; to će biti priča o djevojci Leoni koja je uz svog kameleona stekla milijune svojim influencerskim pothvatom.

NIKOLA: Naziv je nastao po uzoru na bendove koji se također koriste kraticom u svom nazivu, naprimjer, TBF, EKV, S.A.R.S. i drugi. Ima li dublje značenje? Nisam siguran. U nekom od paralelnih svemira sigurno ima, a u drugim paralelnim svemirima sigurno nema.

Pišete li zajedno vaše pjesme, kako one nastaju?

NIKOLA: Pjesme pišemo zajedno u studiju ili kod mene doma ili kod Rajnarda doma. Upalimo DAW, namjestimo trake, u naručje uzmemo neki od instrumenata i uputimo se s totalnim neznanjem u ono što nas čeka i što će nastati u sljedećih nekoliko sati na takozvanim soničkim putevima.

RAJNARD: Do sada je svaka naša pjesma nastala unutar dva-tri dana. Objavili smo dvije – “Vrancije” i aktualni singl “Neću, ne želim”, kojim smo teatralnost sveli na manju razinu, a i izostavili smo životinje. Sve u vezi s tom pjesmom ispalo je vrlo buntovno. Budimo realni, pjesme su uvijek i odraz naših vlastitih raspoloženja u tom trenutku kada nastaju.

Tema singla “Neću, ne želim” vrlo je aktualna - inercija i letargičnost mladih. Koju poruku želite poslati svojim stihovima?

RAJNARD: Šaljemo poruku i primjer bunta, za koji smo u tom trenutku smatrali da ga manjka. Progovaramo o generacijama koje nisu puno mlađe od nas i razlici koja postoji u određenoj spremnosti za otpor i zaziranju od odvajanja od skupine zbog samog neslaganja ili drukčijeg mišljenja. To smo spojili i s opisom njihovog, a i našeg, sve ubrzanijeg svijeta punog pritiska i sve bržeg života.

NIKOLA: Rekao bih da je poruka te pjesme osvijestiti onaj osjećaj kad te život guši stvarima i prilikama koje ne želiš u određenom trenutku ili, još bolje – ne želiš nikad.

Kakve su dosadašnje reakcije slušatelja na vaš aktualni singl?

RAJNARD: Reakcije su iznad svih očekivanja, ljudi vole i slušaju našu pjesmu, a puno se emitira i na radiopostajama u Hrvatskoj. Često nam govore kako je super čuti zabavnu i dinamičnu pjesmu koja ima notu tog nekog mladenačkog bezobrazluka.

Nikola Milosavljević i Rajnard Hraščanec, članovi benda CTD (Carstvo teatralnog djelovanja)
PRIVATNA ARHIVA

NIKOLA: Reakcije su uglavnom pozitivne. Slušatelji nam se znaju obratiti rečenicama poput: “Pjesma jako ulazi u uho!”, “Sviđa mi se kako je pjesma na neki način kompleksna, a opet u isto vrijeme i jako zabavna s jako dobrim tekstom!” i slično.

Pjesma “Neću, ne želim” odabrana je uz još 42 u polufinale Nagrade “Milan Mladenović” 2024. Na natječaj je prijavljeno 318 pjesama iz cijele regije, a iako niste ušli u finale, odabir među 42 najbolje pjesme veliki je uspjeh za vas kao mlade autore. Kakvi su vaši dojmovi?

RAJNARD: To nam je bila još jedna potvrda da smo napravili super pjesmu. Malo je reći da smo bili sretni kad smo čuli za svoj plasman u tom natječaju.

NIKOLA: Iako nisam neki fan natjecanja kao takvog u glazbi i općenito u umjetnosti, bilo mi je drago vidjeti našu pjesmu u polufinalu ovog natječaja.

CTD nije vaš jedini glazbeni projekt. Obojica ste vrlo plodonosni autori i članovi nekoliko sastava. Nikola, član si i osnivač benda Skotni vrag, Rajnard, ti gradiš svoj glazbeni put kao operni pjevač i kantautor. Koliko su zapravo različiti vaši ostali projekti od CTD-a?

RAJNARD: S moje su strane potpuno različiti. Jedan je od mojih puteva ovaj spomenuti, koji dolazi iz klasičarskog smjera, s time da smo obojica zapravo diplomirani glazbenici i dolazimo iz tog “klasičnog” glazbenog obrazovanja. Osim što surađujem s mnogim glazbenicima, osobno u pripremi imam još jedan projekt koji će tek doći i nije baš nalik na projekt CTD-a.

NIKOLA: Da, glazbenih projekata nikad dosta! Osim što sviram u nekoliko bendova i sudjelujem u nekoliko projekata, “uzgajam” i svoj YouTube kanal, na kojem imam više od 200 glazbenih komada koji služe možda i kao nekakav glazbeni dnevnik jer svaki glazbeni broj na kanalu ima iza sebe priču iz dijela mog života. Pa onda tako i ovim putem pozivam sve koji čitaju ovo štivo da se pretplate na moj YouTube kanal i možda malo otkriju moj glazbeni izričaj. Na YouTube kanalu možete pronaći više od sedam albuma koje sam snimio do sada u svom malom kućnom studiju u smislu DIY perspektive.

Koji su daljnji planovi za CTD? Imate li nastupe, pripremate li nove stvari?

RAJNARD: Trenutno smo u iščekivanju i pripremi izlaska najnovijeg singla, “Kameleona”. Definitivno imamo još pjesama u rukavu i jedva čekamo da CTD stranicu preplavimo našim pričama, bilo metaforama i životinjama bilo direktnim porukama poput “Neću, ne želim”. Svakako poslušajte pjesmu!

NIKOLA: U jesen svakako objavljujemo “Kameleonu”. To je jedna zabavna pop/r’n’b/hip-hop pjesma koju svakako morate poslušati. Sad se malo odmaramo jer je ljeto, nastupe nismo nešto previše planirali zbog svih financijskih blagodati na ovim prostorima, no nikad se ne zna. Možda i CTD jednog dana stane na pozornicu. Možda ako se dogodi album od 13 pjesama. Možda.