File photo - Gena Rowlands is honored with handprint and footprint ceremony at TCL Chinese Theatre in Los Angeles, CA, USA on December 5, 2014. Oscar-nominated actress Gena Rowlands, whose screen career spanned nearly seven decades, has died at 94. Rowlands was known for both her work in early independent cinema alongside her first husband, director John Cassavetes, as well as crowd-pleasing titles later in her career, including "Hope Floats" in 1998 opposite Sandra Bullock and the hit film "The Notebook" in 2004. Photo by Lionel Hahn/ABACAPRESS.COM Photo: Hahn Lionel/ABACA/ABACA
Hahn Lionel/ABACA
15.8.2024., 10:49
bolovala od Alzheimerove bolesti

Američka glumica Gena Rowlands umrla u 94. godini

Gena Rowlands, nagrađivana američka glumica najpoznatija po glumi u filmovima svojeg prvog supruga, redatelja Johna Cassavetesa, umrla je u srijedu u 94. godini, prema izvješćima američkih medija.

Rowlands je umrla okružena obitelji u svojem domu u Indian Wellsu u Kaliforniji, objavio je američki časopis TMZ.

Službeni uzrok smrti nije naveden, ali je glumičin sin Nick Cassavetes u lipnju rekao da je bolovala od Alzheimerove bolesti zadnjih pet godina, piše New York Times.

Rowlands je glumila u 10 filmova Johna Cassavetesa, a s njim je bila u braku gotovo 35 godina do njegove smrti 1989. godine.

Počevši od 1960-ih, par je tijekom tri desetljeća stvorio očaravajuće i eksplozivno partnerstvo na ekranu koje je istraživalo teme strasti i samouništenja u pozadini alkohola i nevjere.

Za ulogu koju mnogi smatraju njezinom najboljom, u filmu "Žena pod utjecajem" (1974.), gdje predočava emocionalni krah kućanice, Rowlands dobiva prvu od dvije nominacije za Oscara.

"Što god da kažem o Geni nije dovoljno jer je ona tako nevjerojatna", rekla je Winona Ryder, citirana u LA Timesu 1992. kada su njih dvije zajedno glumile u filmu Jima Jarmuscha "Noć na Zemlji".

Rowlands je rođena 19. lipnja 1930. u Cambriji, Wisconsin, u kulturnoj obitelji srednje klase. Otac joj je bio državni senator, a majka slikarica i povremena glumica.

Upisala se na Američku dramsku akademiju u New Yorku i 1953. upoznala Cassavetesa, Amerikanca grčkog podrijetla s kojim se godinu dana kasnije vjenčala.

Njihova je suradnja stvorila njezine izvanredne izvedbe, a vrhunac je nedvojbeno "Žena pod utjecajem" koja je također donijela nominaciju za Oscara Cassavetesu kao redatelju.

Rowlands je bila zadivljujuća kao domaćica Mabel koja pada u ludilo nakon godina tihe, komplicirane dominacije svojeg vrijednog, šutljivog muža, kojeg glumi Peter Falk.

Godine 1989. Cassavetes je umro od zatajenja jetre nakon godina alkoholizma. Rowlands je nastavila snimati filmove, a radila je i za televiziju, osvojivši četiri Emmyja.

Ona i Cassavetes imali su troje djece, od kojih su svi nastavili raditi na filmu i televiziji. Njezin sin Nick 2004. je režirao "Bilježnicu" gdje ona igra uz Ryana Goslinga i Rachel McAdams.

Godine 2012. udala se za umirovljenog biznismena Roberta Forresta i 2015. dobila je počasnu nagradu Akademije, iste godine kada se povukla iz glume.