Zvjezdano nebo u planinama Bosne

Zvjezdano nebo u planinama Bosne

HRT
13.8.2024., 08:55
VAN GOGH U KRAJOLIKU SREDNJE BOSNE

Slika "Zvjezdana noć" u obliku parka prirode

Zasadio je više drveća i stvorio 13 jezera od vode iz prirodnih potoka. Zasađeno je 130.000 grmova lavande u šest nijansi

Usred zelenih brda i livada srednje Bosne lokalni poduzetnik ostvario je svoj dugogodišnji san: rekreirao je jednu od najpoznatijih slika Vincenta van Gogha, "Zvjezdanu noć", u obliku parka prirode.

Halim Zukić iz Visokog odlučio je napraviti park nakon što je prije 20 godina kupio zemljište i vikendicu u obližnjem selu, ali nije imao jasnu ideju kako bi on trebao izgledati. Zatim je, prije šest godina, dok je stajao na brežuljku i promatrao traktore na pašnjaku, primijetio spiralne tragove njihovih kotača u zemlji, što ga je podsjetilo na uskovitlane motive na van Goghovu platnu iz 1889. godine.

- Od tog trenutka više nisam bio u dvojbi - rekao je Zukić Reutersu. No za realizaciju njegove vizije bilo je potrebno vrijeme, novac i trud.

Zukić je želio da park "Zvjezdana noć" od deset hektara bude dio većeg kompleksa koji nudi utočište posjetiteljima. Zasadio je više drveća i stvorio 13 jezera od vode iz postojećih prirodnih potoka.

U skladu sa slikom, zasađeno je 130 tisuća grmova lavande u šest različitih nijansi, kao i drugo ljekovito i aromatično bilje, poput kadulje, ehinaceje, pelina i kamilice, formirajući šarene krugove, spirale i prirodne amfiteatre.

Cijelo uređenje okoliša Zukić je napravio sam. Rekao je da mu je ponovno stvaranje slike pomoglo razumjeti umjetnike i kreativne izazove s kojima se suočavaju.

- Ovo je najveći prikaz "Zvjezdane noći" i rezultat 20 godina snova, življenja tih snova, kako bi se oni ostvarili. Park "Zvjezdana noć" bit će usmjeren na umjetničke programe i promociju kulturnog nasljeđa srednje Bosne - rekao je Zukić.