žena u ljetnoj haljini, more
pixabay
12.8.2024., 08:45
PAMETNO BIRAJTE ODJEĆU LJETI

Materijali u kojima će vaša koža moći normalno disati

U toplim mjesecima treba izbjegavati odjeću od poliestera, najlona i svile

Ljeto je vrijeme za laganu i prozračnu odjeću koja nam omogućuje da se osjećamo ugodno i svježe unatoč visokim temperaturama. Odabir pravih materijala ključan je za postizanje tog cilja, a izbjegavanje onih koji zadržavaju toplinu može napraviti veliku razliku u vašem svakodnevnom komforu. Evo što trebate znati o materijalima koje treba izbjegavati i onima koje bi trebalo nositi tijekom vrućih ljetnih dana.

Među materijalima koje treba izbjegavati je prije svega poliester. To je sintetički materijal koji zadržava toplinu i ne omogućava koži da diše. Odjeća izrađena od poliestera može izazvati prekomjerno znojenje i nelagodu, što ga čini lošim izborom za ljetne mjesece.

Jednako tako treba izbjegavati i najlon, koji je sličan poliesteru, te ne propušta zrak i može izazvati osjećaj zagrijanosti. Osim toga, odjeća od najlona često se lijepi za tijelo kada se znojimo, što dodatno pridonosi osjećaju nelagode.

ljetna haljina
pexels

Iznenađujuće je da treba izbjegavati i svilu. Iako je svila prirodni materijal, nije uvijek najbolji izbor za ljeto. Svila može biti teška i zadržavati toplinu, a također je sklona apsorpciji znoja, što može izazvati mrlje i neugodan miris.

Umjesto navedenih ljeti prije svega treba nositi odjeću izrađenu od pamuka. Pamuk je jedan od najpopularnijih materijala za ljetnu odjeću zbog svoje prozračnosti i sposobnosti upijanja vlage. Lagane pamučne majice, haljine i hlače omogućit će vašoj koži da diše i pružit će vam osjećaj svježine tijekom cijelog dana.

Jednako dobar izbor je i lan, koji je izuzetno lagan i prozračan materijal, savršen za vruće ljetne dane. Lanena odjeća brzo suši vlagu i omogućava odličnu cirkulaciju zraka, čineći ga idealnim za sve vrste ljetnih aktivnosti.

Među ljetnim materijalima je i viskoza, poznata i kao umjetna svila. To je lagan i prozračan materijal koji se često koristi za ljetnu odjeću. Odjeća od viskoze je mekana, ugodna na koži i omogućuje dobru prozračnost, što je čini odličnim izborom za toplije dane.

Mješavine tkanina koje sadrže visok postotak pamuka također su dobar izbor. One kombiniraju udobnost i prozračnost pamuka s dodatnom otpornošću i elastičnošću drugih vlakana, pružajući vam najbolje od oba svijeta.

Biranje pravih materijala može znatno utjecati na vašu udobnost tijekom ljeta. Izbjegavajte sintetičke tkanine poput poliestera i najlona koje zadržavaju toplinu i odlučite se za prirodne, prozračne materijale poput pamuka, lana i viskoze. Na taj način vaša ljetna odjeća neće biti samo moderna nego i praktična, omogućujući vam da ostanete svježi i bude vam ugodno bez obzira na temperature.