konj konj
pexels
12.8.2024., 16:50
NOVA OTKRIĆA

Konji su pametniji nego što mislimo

Konji su pametniji nego što se dosad mislilo, rekli su znanstvenici nakon što je studija pokazala da su životinje imale bolje rezultate od očekivanih u složenoj igri koja se temelji na nagrađivanju. Istraživači su otkrili da su konji, kada im je uskraćena poslastica zbog nepoštovanja pravila igre, mogli trenutno promijeniti strategiju kako bi dobili više nagrada. To pokazuje da životinje imaju sposobnost razmišljanja i planiranja - nešto što se prije smatralo iznad njihovih sposobnosti, rekli su znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Poznavanje načina na koji konji uče može pomoći trenerima da ih obuče humanije i poboljšaju njihovu dobrobit, dodao je tim. Carrie Ijichi, viša predavačica znanosti o konjima na NTU-u, rekla je: "Konji nisu prirodni geniji, smatraju se osrednjima, ali ova studija pokazuje da nisu prosječni i da su zapravo kognitivno napredniji nego što mislimo."

Istraživači su rekli kako rezultati sugeriraju da konji imaju sposobnost formiranja unutarnjeg modela svijeta oko sebe kako bi donosili odluke i predviđali, što je tehnika poznata kao učenje na temelju modela.