PIXSELL
9.8.2024., 09:05
o novom albumu

Damir Kedžo: Jako sam ponosan na album i na proces rasta i sazrijevanja

U ove četiri godine kao da sam proživio potpuno novi život. Niz uspomena, što lijepih što manje lijepih, veže me uz ovaj album

Glazbenik Damir Kedžo objavio je treći studijski album "Tajna mojih pobjeda". Album, na kojem je petnaest pjesama, od prošlog je tjedna moguće poslušati na digitalnim platformama, a od jučer je dostupan i u svim music shopovima te u web-shopu. U čemu je tajna novog albuma, o mnogim pojedinostima stvaranja novog nosača zvuka i svakodnevici ljetnih nastupa razgovarali smo s poznatim glazbenikom.

Kolekcija singlova

Damire, objavili ste treći studijski album "Tajna mojih pobjeda". Koje ste sve svoje emocije, želje i poslovna zadovoljstva utkali u taj album?

- "Tajna mojih pobjeda" je album koji je nastajao jako dugo, kao svojevrsni dnevnik jednog razdoblja mog sazrijevanja kao čovjeka i izvođača, od kraja 2020. godine do danas. Prošao sam kroz niz faza i svaka pjesma označava bar jednu od tih faza. Jako sam ponosan na ovaj album i na proces rasta i sazrijevanja koji sam doživio. Svaka nota, svaki stih odražavaju moje emocije i težnje, stvarajući mozaik mojih pobjeda i poraza.

Objavljujete album četiri godine nakon prošlog "Poljubi me sad". Kako su vaša karijera i život tekli u razdoblju od albuma do albuma? Jeste li životne okolnosti uklopili najprije u singlove pa potom u album?

- Tako je, na kraju je tako ispalo. Svoje životne okolnosti uklopio sam u singlove, pa sam singlove okupio u album. Neslavno doba korone promijenilo je moj život za 180 stupnjeva. Tijekom tog vremena počeo sam izbacivati singlove i onda sam se, silom prilika, odlučio za ovakav pristup i strategiju. To ne znači da publiku neću iznenaditi novim albumom, koji će biti cjelovita priča od početka do kraja, s potpuno novim pjesmama. Vremena se mijenjaju i mi glazbenici s njima, prilagođavamo se novim situacijama i mislim da je to potpuno u redu.

Koje ste uspomene i priče stekli u vrijeme svih potrebnih snimanja za album "Tajna mojih pobjeda?"

- U ove četiri godine kao da sam proživio potpuno novi život. Niz uspomena, što lijepih što manje lijepih, veže me uz ovaj album. Svaka pjesma odražava moje emocionalno stanje u danom trenutku i sada, kada ga slušam kao gotovo umjetničko djelo, imam osjećaj da su prošle četiri minute, a ne četiri godine od prvog singla. Snimanja su bila ispunjena smijehom, suzama, beskonačnim razgovorima i razmjenom ideja. Svaki ton, svaki stih ima svoju priču.

O albumu

Singl “Kad ljubav” napisao je Sergej Ćetković, a među ostalim autorima su Ivan Huljić, Lu Jakelić, Matija Cvek i Denis Dumančić. Album, između ostaloga, sadržava i pjesme izvedene na Dori, “Angels and Demons” i “Voljena ženo”, obradu hita “Vatra i led” grupe Colonia, duet s Tijanom Bogićević “Hram”, koji ima tri milijuna pregleda na YouTubeu, te “By my side”, u kojoj je ostvarena suradnja sa švedskim kolektivom RIKA 360.

Glazbeni je album cjelovito umjetničko djelo, koje valja slušati od početka do kraja. Ima tu lijepog presjeka, skladbe s Dore, obrada pjesme grupe "Vatra i led", sentiši... Prema kojim ste kriterijima slagali pjesme i redoslijed na ovom albumu?

- Redoslijed pjesama slagao sam gotovo kronološki, kao da ponovo čitam listove svog dnevnika. Htio sam da album bude putovanje, od prvog do posljednjeg tona, da svaki slušatelj može pronaći djelić sebe u njemu.

Skladba "Tajna mojih pobjeda" dobila je čast da se album prozove po njoj. Zašto je riječ baš o toj pjesmi i što ona donosi albumu?

- Bilo mi je to najprikladnije ime za album. Tom pjesmom zatvaram jedno životno razdoblje i okrećem novu stranicu. Ona nosi esenciju svega što sam prošao i sve čemu težim u budućnosti.

Zanimljiv je i tajming objave. Svoje prijašnje albume objavljivali ste u ljetnim mjesecima, postoji li stoga i iza toga neka zanimljiva priča ili je to tek slučajnost?

- Mislim da je to slučajnost, ali ljeto mi uvijek nosi najviše energije i stvaralačkog elana, pa nije čudo da albume objavljujem upravo ljeti.

Radno ljeto

Kako provodite ljetne dane i mjesece? Povrh objave albuma, imate li velik broj ljetnih nastupa?

- Ljetne mjesece provodim prvenstveno radno. Sve se može uz dobru organizaciju, stoga unatoč punom ljetu veseli me što sam uspio pobjeći na četiri dana u Grčku, na otok Kos, i tamo se potpuno isključiti i resetirati uz šum valova, sunce i cvrčke. Planiram još nekoliko dana do Šolte, a zatim se ponovo uključujem u poslovne obaveze. Paralelno radimo na novom albumu, koji treba izići krajem godine. Ono što me posebno veseli pripreme su i probe za mjuzikl "Sunset Boulevard", koji se ponovo postavlja na daskama HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Meni je ljeto vrijeme intenzivnog rada, ali i trenutaka potpune opuštenosti – savršena ravnoteža za kreativni proces.