Archival Cinema and EntertainmentStudio Publicity Still: Johnny Cashrrcirca 1969 rrHAPhoto: The Hollywood Archive/PIXSELL
PIXSELL
6.8.2024., 18:25
PRVI UVRŠTENI GLAZBENIK

Johnny Cash dobit će svoju statuu na Kapitolu

Svaka američka država dobiva dvije statue u čast znamenitih osoba iz svoje povijesti, a njegova će biti otkrivena 24. rujna

Johnny Cash postat će prvi profesionalni glazbenik koji će dobiti statuu na američkom Kapitolu. Lik "Čovjeka u crnom" bit će otkriven tijekom jutarnje ceremonije u Capitol's Emancipation Hallu 24. rujna i postat će dio Nacionalne zbirke kipova. Svaka američka država dobiva dvije statue u čast znamenitih osoba iz svoje povijesti.

Kip Casha, rodom iz Dyessa u Arkansasu, bit će drugi iz te savezne države. Prvi je brončani prikaz aktivistice za građanska prava Daisy Bates. Državno zakonodavno tijelo Arkansasa donijelo je 2019. zakon o zamjeni postojećih statua senatora Jamesa P. Clarka i odvjetnika Uriaha Rosea onima u čast Bates i Cashu. U intervjuu u svibnju Scott Simon s NPR-a razgovarao je s Kevinom Kresseom, kiparom iz Little Rocka odabranim da izradi brončani lik Casha, koji će navodno biti visok osam stopa i prikazivati ​​ga s Biblijom i gitarom.

- Mislim da su iskrenost njegova rada, istina u njegovim tekstovima te jednostavnost i neposredan način prenošenja te poruke govorili i meni kao umjetniku - rekao je Kresse Simonu. Nacionalni registar povijesnih mjesta dodao je Cashovu kuću iz djetinjstva u Dyessu u svoj registar 2018., označivši je "Farma br. 266, kuća iz djetinjstva Johnnyja Casha". Kuća je obnovljena i sada je otvorena za obilaske.

Cash, poznat po svom baritonu i strastvenoj podršci potlačenima, posebno zatvorenima, i pjesmama poput "Folsom Prison Blues" i "I Walk the Line," umro je 2002. u 71. godini, ali zanimanje za pjevača nije posustalo. U lipnju je objavljena posmrtna zbirka Cashovih pjesama, nazvana "Songwriter".