Drkes otok
Drakes Island
5.8.2024., 15:54
DRAKEOV OTOK U ENGLESKOJ

Prodaje se otok s plažom, topovima i duhovima vojnika

Otok je površine šest hektara i nekoć je služio

kao tvrđava koja je čuvala ulaz u prirodnu luku

Ako ste oduvijek željeli biti zemljoposjednik, možda će vas interesirati da se nedavno na tržištu pojavila nova nekretnina, Drakeov otok, a koji se nalazi u blizini Plymoutha u jugozapadnoj Engleskoj. Inače, otok je dobio ime po Sir Francisu Drakeu, koji je s njega isplovio kako bi oplovio svijet 1577. godine.

Govorimo o otoku površine šest hektara koji je nekoć služio kao tvrđava koja je čuvala ulaz u luku, a na njemu se još uvijek mogu pronaći topovi iz 18. stoljeća koji su također uključeni u cijenu. Uz njih tu su i stare vojarne, okna i podzemna skladišta u kojima se nekoć skladištio barut. Otok dolazi s privatnom plažom, utvrdama i građevinskom dozvolom za izgradnju luksuznog hotela. Sadašnji vlasnik otoka je biznismen Morgan Phillips, koji ga je 2019. godine kupio za šest milijuna funti i uspio dobiti dozvolu za izgradnju luksuznog hotela s 43 sobe, no tu viziju je ipak odlučio prepustiti nekom drugom, s povećim proračunom. Cijena otoka nije fiksna, ali se zato troškovi obnove procjenjuju na 25 milijuna funti.

Postoji priča da otok nastanjuje 15 duhova, od kojih su svi mahom bivši vojnici. "Oni su ovdje da nas zaštite. To su radili dok su bili živi i to još uvijek rade! Vidio sam dovoljno da kažem da se ovdje događaju stvari koje ne mogu objasniti. Ali sve je to stvarno lijepo", navodi Phillips, kako prenosi Sky News. Ovi mitovi s duhovima dio su marketinške kampanje, koja bi trebala pridonijeti podizanju prodajne cijene.

Nakon Drugog svjetskog rata Drakeov otok bio je pod upravom Ureda za rat, a 1963. godine grad Plymouth ga dobiva u zakup i otvara pustolovni centar za mlade. Prvi put otok se prodaje 1995. godine za 384.000 funti, no gradsko poglavarstvo odbija zahtjev vlasnika za izgradnju hotela i rekreacijskog kompleksa s helidromom. Otok dolazi pod povećalo javnosti 2005. godine, kada jednu od zgrada zauzimaju skvoteri koji su prosvjedovali protiv nuklearnog oružja. U listopadu 2019. otok za šest milijuna funti kupuje Morgan Phillips, koji je planirao otvoriti otok za javnost s muzejom i centrom baštine, trideset godina nakon prethodnog zatvaranja. No spriječio ga je COVID. I sada se odlučio za prodaju - zajedno s duhovima!