Meg Ryan walking on the red carpet at the 2024 Vanity Fair Oscar Party held at the Wallis Annenberg Center for the Performing Arts in Beverly Hills, CA on March 10, 2024. (Photo by Anthony Behar/Sipa USA) Photo: Anthony Behar/SIPA USA
Anthony Behar/SIPA USA
5.8.2024., 16:28
DOBITNICA POČASNOG SRCA SARAJEVA

Priznanje za holivudsku zvijezdu poznatu po svojoj svestranosti i šarmu

Priznanje Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu u znak priznanja za njezin izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti dobit će glumica Meg Ryan.

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra također će predstaviti posebnu projekciju svoje romantične komedije iz 1998. "Imaš poruku" u Ljetnom kinu Coca-Cola. Poznata glumica pozdravit će publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu.

Ryan će također održati masterclass koji će moderirati nagrađivani bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović, dobitnik Oscara za "Ničiju zemlju". Masterclass će biti posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Ryan i njezin novi film "What Happens Later", koji će također biti prikazan na Festivalu. Romantična komedija koju je Ryan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi zajedno s Davidom Duchovnyjem, njezino je drugo redateljsko djelo, nakon drame "Ithaca" iz 2015.

- Meg Ryan osvojila je naša srca na prvi pogled! Ne samo da nas je sve očarala svojim nezaboravnim izvedbama već je dokazala i svoju vještinu iza kamere kao redateljica i scenaristica. Čast nam je dodijeliti joj Srce Sarajeva - rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Meg Ryan stekla je široko priznanje za svoju komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominiranoj za Zlatni globus, kao Sally Albright u "Kad je Harry sreo Sally", u režiji Roba Reinera. Nastavila je glumiti u romantičnoj komediji Nore Ephron "Romansa u Seattleu", u kojoj je igrala s Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus. Njezina posljednja suradnja s Ephron i Hanksom bila je romantična komedija "Imaš poruku", koja je Ryan ponovno donijela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.

Također je dobila priznanja za svoje jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Washingtona kao prva žena vojnik nominirana za Medalju časti u filmu "Hrabrost ratnika", u režiji Eda Zwicka, te njezinu dirljivu izvedbu žene s problemom alkoholizma u uratku Luisa Mandokija "Kad muškarac voli ženu", u kojem glumi s Andyjem Garcijom. Za svoju izvedbu s Kieferom Sutherlandom u filmu Sundance Instituta "Obećana zemlja" osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.