John Turturro

John Turturro

Maarten de Boer
2.8.2024., 07:54
POČASNO SRCE SARAJEVA JOHNU TURTURRU

Pružajući nezaboravne izvedbe, ostvario je globalni filmski utjecaj

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i redateljski talent John Turturro će na 30. Sarajevo Film Festivalu dobiti Počasno Srce Sarajeva.

Nikada ne zaboravljajući svoje bruklinske korijene, Turturro je ostvario globalni utjecaj svojim svestranim radom, što ga je učinilo jednim od najcjenjenijih filmaša današnjice.

- Odlučili smo učiniti pravu stvar i dati svoje Srce Johnu Turturru. S karijerom koja traje duže od četiri desetljeća, pružio je nezaboravne izvedbe u raznolikom rasponu uloga. Njegova predanost umijeću, svestranost i sposobnost da svakom liku koji utjelovljuje donese dubinu i autentičnost, učinili su da ga je užitak gledati svaki put kada se pojavi u sceni - rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

John Turturro studirao je na SUNY-ju u New Paltzu i na Yale School of Drama. Radio je s brojnim priznatim filmašima, pojavljujući se u filmovima Spikea Leeja “Učini pravu stvar” i “Jungle Fever”, Martina Scorsesea “Boja novca”, Roberta Redforda “Kviz”, Francesca Rosija “Primirje”, Roberta De Nira “Dobri pastir”, Toma DiCilla “Box of Moonlight” i Nannija Morettija “Moja majka”. Godine 2004. glumio je u “Tajnom prolazu”, povijesnoj drami bosanskohercegovačkog redatelja Ademira Kenovića.

Kao čest suradnik Joela i Ethana Coena, Turturro je glumio u nekoliko njihovih otvarenja. Za glavnu ulogu u filmu “Barton Fink” osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu i David Donatello nagradu. Pojavio se i u njihovim filmovima “Tko je ovdje lud?”, “Millerovo raskrižje” i “Veliki Lebowski”.

Osvojio je nagradu Camera D’Or na Filmskom festivalu u Cannesu za svoj redateljski debi “Mac”. Ostali filmovi na kojima je radio kao redatelj/scenarist uključuju “Illuminata”, “Ljubav i cigarete”, “Passione”, “Utroje sa žigolom” i “The Jesus Roles”.

U televizijskom programu Turturro je nominiran za SAG nagradu za ulogu Howarda Cosella u “Monday Night Mayhem” i ponovno nominiran za “The Bronx is Burning”. Osvojio je Emmy nagradu za svoje gostovanje u seriji “Monk” te nominacije za Zlatni globus i SAG nagradu u seriji “Kobna noć”. Moći ćemo ga vidjeti i u drugoj sezoni serije “Severance”.

Tijekom 30. Sarajevo Film Festivala John Turturro će imati i masterclass, pružajući uvid u svoju bogatu karijeru i umijeće. Bit će i na projekciji “Barton Finka”.