Luka Hojski - LUKAHPH
LUKAHPH
1.8.2024., 08:14
NUŠTARSKI KREATIVAC

Hojski: "Kamo god da pođeš, ponesi djelić svojeg mjesta sa sobom"

Pamučne majice i torbe s motivima lokaliteta veličaju naša kulturna bogatstva

Dvadesetdvogodišnji Luka Hojski iz Nuštra prava je inspiracija za mlade poduzetnike. Ovaj student četvrte godine na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji svoje slobodno vrijeme koristi za druženje s prijateljima, a uz to rado i fotografira te stvara sadržaj za vlastiti brend LUKAHPH. Unikatne majice s motivima hrvatskih gradova zaštitni su znakovi mladog kreativca koji je odlučio strast prema fotografiji spojiti s kulturom.

- Ljubav prema fotografiji rodila se još u djetinjstvu, kada bih uzimao stare fotoaparate i s njima fotkao, a ubrzo sam dobio i svoj mali fotoaparat s kojim sam fotkao školske izlete i slično. Volim prirodne ljepote i pejzaže, oduvijek mi je bila strast fotografirati isključivo prirodu. U posljednje vrijeme fotografiram razne događaje te portrete ljudi, ali u tome se još pronalazim. Krajem 2019. godine, za vrijeme COVID-19, pokrenuo sam Instagram profil i objavljivao svoje fotografije prirodnih ljepota Hrvatske, a tijekom dugogodišnjeg fotografiranja rodila se ideja da one budu prikazane na drukčiji i do sada neviđen način. S vremenom su došle razne prilike i suradnje, pa se samim time tadašnji hobi pretvorio u nešto veće – vlastiti brend. Priznajem da mi je oduvijek bila želja napraviti nosivi dizajn i tako je osvanula ideja o pokretanju brenda odjeće - otkriva Luka.

Luka Hojski - LUKAHPH
LUKAHPH

Brend LUKAHPH nastao je u zimskim mjesecima 2023. godine uz pomoć obitelji i prijatelja. Prve majice izišle su na Lukin rođendan, 13. veljače ove godine, i to u znak posvete njegovu rodnom mjestu - Nuštru. Trenutno su u ponudi i pamučne torbe, a profesionalne fotografije raznih omiljenih hrvatskih lokaliteta potpisuje upravo mladi fotograf, pridajući projektu još jednu dozu autentičnosti.

- Brend je osmišljen na način da kamo god da pođeš, poneseš djelić svojeg mjesta sa sobom. Volim kreativnost, pa mi samim time ideje konstantno prolaze kroz glavu i stalno se nešto novo osmišljava i radi. Za izradu svakog dizajna na proizvodima koristim vlastite fotografije, a kolekcija za moje rodno mjesto Nuštar izišla je među prvima jer sam ponosan na svoje mjesto u kojemu sam i odrastao. Ljubav prema fotografiji te pretvorba u nosivi dizajn uvelike je pridonijela proširenju asortimanu proizvoda. Kako su upiti i ideje stizali, tako su se realizirali i drugi gradovi diljem Hrvatske. Ne isključujem, naravno, mogućnost dodavanja još gradova u svoj asortiman - objašnjava mladi kreativac.

Luka Hojski - LUKAHPH
LUKAHPH

Vinkovci, Đakovo, Rijeka, Split, Opatija, Zagreb - sve su to gradovi čije se ljepote mogu pronaći na Lukinim proizvodima. No tu je i voljeni Osijek, a baza obožavatelja ovog brenda čini se da neprestano raste.

- U početku je podrška bila samo od obitelji i prijatelja, ali se u kratkom vremenu proširila diljem Hrvatske i izvan nje. Interes je u velikoj mjeri prisutan, često dobivam upite dostavljam li u inozemne zemlje - za sada ne, ali se nadam realizaciji u skorijoj budućnosti zato što puno naših ljudi živi u inozemstvu, pa samim time žele imati djelić svojega mjesta uz sebe, bar na taj način. Majice, kao i pamučne torbe ʹOsijekʹ predstavljaju ljepotu grada kroz njegove najvažnije motive poput konkatedrale, pješačkog mosta, rijeke Drave, poslovnog prostora Eurodom i ostalih znamenitosti grada. Za sada ne radim proizvode prema narudžbi, ali vjerujem da će s vremenom postojati i ta mogućnost. Svi moji proizvodi mogu se isključivo naručiti preko Instagram i Facebook profila ili na e-mail: [email protected] - govori Luka.

Luka Hojski - LUKAHPH
LUKAHPH

Samozatajni Luka ne želi previše otkrivati o budućnosti brenda, no proširenje asortimana definitivno je u planu. Sve buduće kolekcije, kao i nove radove, možete pratiti na njegovim društvenim mrežama Instagram i Facebook.