Julien Temple

Julien Temple

Samir Cerić Kovačević
28.7.2024., 20:59
PRIZNANJA ZA FILMSKE LEGENDE

Cinehill: Počasne nagrade Julienu Templeu i Dikliću

Julien Temple primio je nagradu za širenje filmskog izričaja, a Bogdan Diklić za jubilej polustoljetne karijere

Dvije filmske legende ovjenčane su počasnim nagradama na ovogodišnjem Cinehillu održanom u Gorskom kotaru. Ovaj filmski festival odao je time počast Julienu Templeu i Bogdanu Dikliću.

Pred punim kinom na Sanjkalištu proslavljenom britanskom redatelju Julienu Templeu dodijeljena je nagrada Maverick, namijenjena hrabrim filmskim autorima koji šire granice filmskog izričaja.

- Ne mogu zamisliti osobu koja više zaslužuje ovu nagradu od čovjeka koji je kamerom zabilježio rađanje cijelog jednog razdoblja. Julienu Templeu punk je odredio karijeru, a nama je ostavio filmove koji nas tjeraju da postavljamo pitanja - rekla je selektorica glavnog programa Milena Zajović.

Julien Temple uzvratio je kako mu se sviđa što ova nagrada nije natjecateljska, nego je namijenjena baš njemu: "Veliki sam ljubitelj ovog festivala. Na njemu je slična energija kao na Glastonburyju, festivalu o kojem sam napravio film. Prekasno je što se ovdje ljudi druže zbog zajedničkog gledanja filmova."

Ova legenda rock-dokumentarizma započela je karijeru 70-ih, snimajući filmove o pionirima punka i majstorima provokacije. The Clash, The Rolling Stones, David Bowie, Neil Young, Judas Priest, Depeche Mode, pa čak i Whitney Houston i Janet Jackson samo su neka od brojnih imena koja vežemo uz Templeov redateljski rad, od dokumentarnih i igranih filmova, do glazbenih spotova.

Večer prije publika je u velikom broju pozdravila i regionalnu glumačku zvijezdu Bogdana Diklića, koji ove godine slavi 50 godina djelovanja. Jubilarnu nagradu dodijelio mu je Danilo Šerbedžija, predsjednik Hrvatskog društva filmskih autora i producenata te član žirija ovogodišnjeg Cinehilla.

Bogdan Diklić

Bogdan Diklić

Samir Cerić Kovačević

- Kad sam snimao svoj prvi film "Sedamdeset i dva dana", Rade Šerbedžija dobio je hitan poziv iz Amerike da dođe na snimanje. Rade je nakon razmišljanja rekao kako se ne trebamo brinuti jer u ovom filmu je jedino Bogdan Diklić nezamjenjiv - kazao je Danilo Šerbedžija, pozvavši na pozornicu, kako je naglasio, najdražeg mu glumca u regiji.

- Bio sam prvi gost Motovuna, a ove sam godine stigao i kao prvi gost Cinehilla. Ponosan sam što sam kumovao početku i Motovun Film Festivala i Cinehilla. Fasciniran sam činjenicom da je ovaj trenutak neponovljiv - naglasio je Diklić.

Zabava do jutra uz Let 3 i DJ-eve

Ovogodišnje izdanje festivala završilo je dodjelom nagrada i projekcijom filma “Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu” kanadske redateljice Ariane Louis-Seize. Cjelodnevni program pun filmskih projekcija razgovora s festivalskim gostima kulminirao je zabavom do ranog jutra uz grupu Let 3 i festivalske DJ-eve. Cinehill je održan uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskih šuma i Grada Delnica.

U pedeset godina zavidne karijere ovaj svestrani kazališni, filmski i TV glumac ostvario je više od 200 uloga u nekima od najpopularnijih regionalnih filmova, serija i predstava, a njegovo prijateljstvo s Motovun Film Festivalom krenulo je od samih festivalskih početaka. Naime, Bogdan Diklić prvi je gost koji je stigao na Motovun Film Festival, u povodu projekcije sada već kultne crne komedije “Bure baruta” (1998.) redatelja Gorana Paskaljevića.