KASTAV, 24. 07. 2024. - TEENS, BEND, PROBA, KASTAV SNIMIO: VEDRAN KARUZA
VEDRAN KARUZA
26.7.2024., 10:14
Okupljanje nakon četvrt stoljeća

Teens: Misliš da je priča benda završila prije 25 godina, no energija se ne može izgubiti

Teensi su izdali tri albuma na kojima se nalazi ukupno 40-ak pjesama

Prošlo je četvrt stoljeća otkako su Teensi posljednji put stali zajedno na pozornicu, ali kako kažu - jednom Teens, uvijek Teens! Večeras se legendarni bend vraća na scenu, i to na odavno rasprodanu Crekvinu, a sa sobom donose val nostalgije i novu dozu pozitivne energije. Uoči nastupa zavirili smo na posljednju probu i razgovarali s članovima benda o osjećajima vezanim uz ponovno okupljanje, izazovima priprema i uspomenama koje su ih oblikovale.

Bend koji je ostavio velik trag na našoj glazbenoj sceni, ponovno okuplja originalne članove: Daniela, Sandra, Claudiju, Ines, Zorana i Eugena. Svi su se oni, unatoč godinama razdvojenosti i različitim životnim putevima, s lakoćom ponovno okupili kako bismo svi zajedno ponovno proživjeli "teens" godine.

Kako se osjećate u povodu ponovnog okupljanja nakon toliko godina?

DANIEL: Među nama se osjeća pozitivna energija puna emocija, kao da smo jučer svirali zajedno, a ne da je prošlo već 25 godina. Svi željno iščekujemo koncert na Crekvini da tu energiju podijelimo s našom publikom.

Je li bilo teško ponovno se uhodati kao bend nakon svih ovih godina? Kako ste se pripremali za ovaj koncert? Je li bilo puno proba i priprema?

SANDRO: Proba je bilo dosta, angažman je velik, pogotovo za članove benda koji dugi niz godina nisu bili na glazbenoj sceni. No sve se to lako prebrodi kad osjetiš tu zajedničku energiju i gušt, kao da 25 godina nije prošlo. Takve pozitivne uspomene, prijateljstva i dragocjene momente može samo glazba priuštiti. Misliš da je priča benda završila prije 25 godina, no energija se ne može izgubiti, već samo prelazi iz jednog oblika u drugi, stoga se energija ponovo vratila i priuštila nam ovaj krasan povratak.

Što vam najviše nedostaje iz vremena kada ste bili aktivni kao bend? Koje su vam najdraže uspomene?

CLAUDIA: Meni osobno najviše nedostaju naša zajednička putovanja, pozitivna energija na pozornici, probama, raznim druženjima, ljubav prema glazbi i timskoj energiji i emociji. Timski sam igrač, zato mi je uz Teense bilo najljepše doba… Jednom Teens, zauvijek Teens...

Ako biste morali odabrati jednu pjesmu benda da bude vaša osobna himna, koja bi to bila?

DANIEL: Teensi su izdali tri albuma na kojima se nalazi ukupno 40-ak pjesama i bilo je jako teško odabrati 25 koje ćemo izvoditi na predstojećim koncertima. Svatko iz benda sigurno ima svog favorita. Jednoglasno se slažemo da je najveći hit "Hajde reci što", a osobno mi je jedna od dražih "Anđeo čuvar", ujedno i naslovna pjesma zadnjeg albuma.

Da se ponovno vratite u tinejdžerske godine, što biste učinili drukčije, ako išta?

INES: Ništa ne bih napravila drukčije niti mijenjala… sve bih opet ponovila. Jedino bih poželjela da je ta naša glazbena bajka potrajala zauvijek - ali da sam mogla i svoje ostale privatne želje i potrebe uklopiti u svakodnevni život. To je najteži dio kada si u glazbenom svijetu. Možda da dan traje 48 sati - pa si 24 sata glazbenik, a 24 sata sve ostalo - roditelj, prijatelj, poduzetnik i sve što si poželiš, a ne stigneš u 24 sata strpati, živjeti, oživiti.

Gledajući unatrag, ali sa znanjem koje sad imate, koji savjet biste dali mladom sebi, a koji savjet mladim bendovima koji puni energije tek započinju svoje glazbeno putovanje?

ZORAN: Vjerojatno bih si rekao da pišem što više svojih pjesama - i glazbu i tekstove, jer mislim da je autorstvo mladih glazbenika izuzetno zanimljivo i da se tu može naći puno drukčijeg razmišljanja o glazbi i, naravno, svježih ideja. Mladim bendovima bih svakako savjetovao da sviraju što više i da ne ostaju doma pred raznim ekranima, nego da odlaze na sve koncerte, neovisno o stilu glazbe, da odlaze gledati izložbe, da idu u kazališta i muzeje i da stvaraju svoje kritičko mišljenje o kulturi i umjetnosti jer mislim da će tako lakše i brže pronaći svoj unikatni glas i zvuk.

Što očekujete od koncerta na Kastvu i imate li neku poruku za publiku?

EUGEN: Od koncerta u Kastvu očekujemo prije svega jednu golemu eksploziju pozitive i emocija koje se u nama skupljaju kroz ovo vrijeme koje provodimo skupa na probama i mislim da svi jedva čekamo da stanemo na binu i da krene koncert! Naša poruka za publiku je da uživaju na koncertu kao što ćemo i mi! n