Film "Frka" 2021.
Ena Vladika
23.7.2024., 17:05
POČINJE CINEHILL FESTIVAL

Među filmovima iz cijelog svijeta i osječka je “Frka”

Festival se od 24. do 28. srpnja prvi put u cijelosti održava u Gorskom kotaru

Nikad brojniji popis respektabilnih filmaša okupit će ovogodišnji Cinehill, koji baštini nasljeđe Motovun Film Festivala. Sjajna filmaška reprezentacija okupit će se od 24. do 28. srpnja i družiti s publikom u planinskom okruženju izletišta Petehovac i okolnim mjestima u Gorskom kotaru.

Mnogo novosti

Sjajni filmovi koje rijetko možete pogledati, oni koji opuštaju ili otvaraju važne teme, te mnogo glazbe, zabave i druženja – recept je koji festival Cinehill uspješno prenosi iz Motovuna u Gorski kotar. Poput mrava na ovogodišnjim festivalskim vizualima, Cinehillova ekipa pripremila je bogat program, predstavljen prvi put na paralelnim konferencijama za medije uz videovezu u Zagrebu i Rijeci. Filmovi koji su obišli svijet, snimani na lokacijama od Grenlanda do Brazila i Turske, stižu i u Gorski kotar.

Izletište Petehovac središte je zbivanja ovoljetnog Cinehilla, koji će se od 24. do 28. srpnja prvi put u cijelosti održati u Gorskom kotaru. Projekcija će biti i u Delnicama i okolnim mjestima, uz mnogo novosti u programu i organizaciji.

- Prošle smo godine probili led, ove godine je sve veće i bogatije. Imali smo jedno kino pod šatorom za dnevne projekcije, a sada spremamo dva – i neke od najboljih filmova prikazivat ćemo danju, zato pozivamo gledatelje da budu s nama od jutra, jer Petehovac je odlično mjesto za dnevne izlete. Također nas veseli što će se na naše brdo uspeti doista lijepi broj i respektabilni sastav stranih i domaćih filmaša, jer uz većinu naslova u glavnom programu dolaze autorice i autori - izjavio je direktor Cinehilla Igor Mirković.

Filmski je program krcat hvaljenim nezavisnim naslovima i festivalskim hitovima iz Europe i ostatka svijeta. Među njima su i dobitnici nagrada u Veneciji, Berlinu, Cannesu, San Sebastianu, Locarnu, na Sundanceu i ostalim prestižnim festivalima.

- Ovogodišnji glavni program pravi je miks žanrova i poetika, od crnohumorne romantične komedije "Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu" koja se profilirala kao festivalski hit i osvajač brojnih nagrada inozemne publike, uključujući nagrade na festivalima u Veneciji i Solunu, do dvostrukog pobjednika San Sebastiana, intrigantne drame o posljedicama seksualnog nasilja "Kalak" smještene na Grenlandu. Iz Italije i Islanda dolaze nam dvije vrlo svježe hrvatske manjinske koprodukcije, filmovi "Denni i Sergio" Gianluce Santonija te "Kad svane dan" Runara Runnarsona - otkrila je Milena Zajović, selektorica glavnog programa.

Tu je i nekoliko politički važnih filmova, od fenomenalne "Zelene granice" Agnieszke Holland koja prikazuje humanitarno-migracijsku krizu na vanjskim granicama Europe, do žestoke "Priče o Eduardu Limonovu" Kirilla Serebrennikova koja dolazi s Cannesa, a portretira kontroverznog ruskog pjesnika i zločinca sa sramnom epizodom u ratu u BiH.

O naličju turizma govori film "Životinja" grčke redateljice Sofie Exarchou, i to kroz priču o animatorima koji se pripremaju za intenzivnu sezonu u ljetovalištu. Iz SAD-a stiže indie-dragulj "Janet Planet", svojevrstan dječji pogled na neobičan svijet jedne hippie-majke. Vedar pristup teškim temama kao što je starenje ima "Faruk", film turske redateljice Asli Özge, ovjenčan nagradom kritičara FIPRESCI na Berlinaleu. Ljubitelji životinja uživat će u švicarsko-francuskoj komediji prema istinitim događajima "Pas na sudu".

Partner Brazil

Na Petehovcu će biti prikazan i novi film Svebora Mihaela Jelića o skupini mladih Osječana koji se u naizgled mirnoj večeri nađu u drami neviđenih razmjera. "Frka" je snimljena s minimalnim budžetom, kao i prethodni Jelićev uradak "Zagrebački ekvinocij", najgledaniji domaći film 2020. godine. Podsjetimo, "Frka" je na nedavnom Pula film festivalu dobila posebno priznanje Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Ovogodišnja zemlja partner festivala je Brazil, iz kojeg stiže sjajna selekcija filmskih hitova u popratnom programu, a dva naslova dio su i glavnog programa. "Betânia", dugometražni prvijenac Marcela Botte, bavi se problemima u selima čije su pustinjske oaze ugrožene podivljalim turizmom i pijeskom koji nadire. Pozornost publike privući će i "Motel Destino" redatelja Karima Aïnouza, erotski triler koji se odvija u neonski osvijetljenom jeftinom motelu za seks na obali Brazila.

Važan dio festivala oduvijek je i natjecateljski program kratkometražnih filmova čiji će pobjednik, odnosno najbolji europski film, biti i ove godine u konkurenciji za Europsku filmsku nagradu (EFA). U programu je 25 filmova iz 24 zemlje koji su svoje premijere imali na prestižnim festivalima u Cannesu, Rotterdamu, Locarnu, Berlinu, Sundanceu, a među njima su i pobjednici tih festivala, ali i filmovi koji će svoje svjetske premijere ostvariti na Cinehillu. Izvan konkurencije bit će prikazan i dobitnik ovogodišnje Zlatne palme, hrvatski film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića.

- U godini u kojoj su hrvatski kratki filmovi osvojili cannesku Zlatnu palmu i kandidaturu za najbolji europski film po izboru Europske filmske akademije na festivalu u Rotterdamu, s velikim ponosom na kolege, gajimo nadu da će ovi sjajni uspjesi dodatno usmjeriti pažnju publike na ovu možda manje konvencionalnu, ali hrabru i zanimljivu filmsku formu. Na ovogodišnji kratki program Cinehilla smo zaista ponosni i nestrpljivi pokazati ga publici jer donosi presjek važnih europskih i svjetskih trendova, ali prije svega razumijevanje svijeta koje nije lažno, ne laska i ne pretvara se, a i dalje ohrabruje - naglasila je Inja Korać, selektorica programa Cinehill kratki.

Filmovi godine

Uz brojne autore filmova, festival će posjetiti i njegovi počasni gosti. Nagradu Maverick za širenje granica filmskog izričaja dobit će britanski redatelj i veteran rock-dokumentarizma Julian Temple, a nagrada za 50 godina djelovanja bit će dodijeljena regionalnoj glumačkoj legendi Bogdanu Dikliću. Njima u čast bit će prikazani mali ciklusi njihovih najpoznatijih ostvarenja.

Nova planinska lokacija festivala privlači i ljubitelje prirode. Uz lani odlično prihvaćene pješačke ture i radionice upoznavanja sa životinjama i prirodom, ove godine na Petehovac stiže i posebni gost, Stipe Božić. Uz razgovore legendarnog alpinista i dokumentarista s publikom, bit će prikazana tri njegova filma. Posebna poslastica bila je projekcija dokumentarca "Dhaulagiri express", jučer, nultog dana festivala u prekrasnoj park-šumi Golubinjak kod Lokava.

Cinehill se ove godine spušta i u same Delnice. U tamošnjem Radničkom domu prikazat će se dio programa Filmovi godine, kojim ćemo se podsjetiti na najbolje naslove sezone. Uz to festival će i ove godine gostovati uz projekcije diljem Gorskog kotara i ostatka Hrvatske. Uz uživanje u filmu i prirodi čeka nas i cijeli niz popratnih umjetničkih i zabavnih događanja, među kojima i odličan glazbeni program koji ove godine, između ostalih, čine Let 3 i IDEM. Novitet ovog izdanja bit će i program "Čitaj ovo" u sklopu kojeg će hrvatske spisateljice i pisci predstavljati svoje nove radove.

Snažnu podršku festivalu i ove godine daju Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Delnice. Online poveznica na kojoj se mogu kupiti je: https://core-event.co/events/cinehill-film-festival-2024-4efa/

Sve informacije o programu i festivalu dostupne su preko internetske stranice cinehill.eu.