U Tomislavgradu je održan Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske

U Tomislavgradu je održan Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske

matis.hr
19.7.2024., 18:46
NAJLJEPŠE HRVATICE U NOŠNJI

Druga pratilja Teodora Tašić živi u Voćinu

Manifestacija već 11 godina okuplja i povezuje Hrvate iz cijeloga svijeta te promiče kulturu

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Kulturno-informativnim centrom Tomislavgrad na Trgu gange i hajdučke družine u tom je gradu u BiH prošloga tjedna organizirala višednevnu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske. To je manifestacija koja već 11 godina okuplja i povezuje Hrvate iz cijeloga svijeta te promiče zajedničku tradicijsku kulturu i nacionalni i kulturni identitet Hrvata.

Druga pratilja je Teodora Tašić

Druga pratilja je Teodora Tašić

laudato.hr

Ove godine okupile su se djevojke s pratnjama iz 21 zemlje s tri kontinenta. Pošetale su pozornicom noseći ponosno tradicionalnu nošnju koja se nekad nosila u krajevima iz kojih su se njihovi predci morali odseliti. Prema ocjeni posebne prosudbene komisije, koja je pomno pratila njihova predstavljanja, najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Hrvatske je Fabiana Guzman Mileta iz Bolivije, prva pratilja je Barbara Piuković iz Srbije, a druga pratilja je Teodora Tašić iz Kosova. Za najfotogeničniju djevojku proglašena je Marija Vukić iz Tolise u BiH.

Druga pratilja Teodora Tašić, međutim, ne živi na Kosovu, nego u Voćinu, u Virovitičko-podravskoj županiji, mjestu kamo je iz Letnice tijekom Domovinskog vrata bila prisiljena izbjeći njezina obitelj, zajedno s gotovo svim stanovnicima toga mjesta. Danas u obližnjim Ćeralijama djeluje Kulturno-umjetnička udruga Letnica, koju od 2022. godine vodi vjeroučitelj Đora Đorđević, jedan od letničkih doseljenika, a koja njeguje tradicionalnu kulturnu i folklornu baštinu Hrvata iz njihove bivše postojbine na Kosovu. Korijeni kosovskih Hrvata su na dubrovačkom području, a na Kosovu su doseljavanjem u 14. stoljeću formirali dvije enklave – u Janjevu i Letnici. Danas u Janjevu još uvijek živi nekoliko stotina Hrvata, a u Letnici ih je ostalo manje od 20.

Teodora Tašić i Đora Đorđević

Teodora Tašić i Đora Đorđević

Ustupljena fotografija

Članovi udruge prošle su godine sudjelovali na Međunarodnom folklornom festivalu "Sunce Ohrida" u Makedoniji kao predstavnici hrvatske kulture i folklora, a ove godine bili su već na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku, gdje su prošetali dubrovačkim ulicama i pokazali svoju mušku i žensku letničku zavičajnu nošnju, a izveli su i pjesme koje su nekada Hrvati na Kosovu pjevali za određenih svečanosti. – Naš je zadatak čuvati i očuvati od zaborava ono što su naši nekada u Letnici imali, običaje, tradiciju, narodnu glazbu i nošnje – kaže Đora Đorđević, predsjednik KUU-a Letnica.

Članice udruge prvi su put u Tomislavgradu sudjelovale na reviji i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske. Teodora Tašić i Tereza Perić imale su, kažu, pozitivnu tremu, a došle su predstaviti svoju Letnicu i letničku narodnu nošnju, na koju su iznimno ponosne jer je ručno izrađena prije 120 godina.

Manifestacija u Tomislavgradu posebna je jer je objedinila sve ono po čemu je Hrvatska posebna – ljepotu folklora, pjesme, mladosti i kulture, a možda je najljepše što su neke sudionice prvi put u zemlji svojih predaka, kamo dolaze učiti svoj hrvatski jezik ili studirati. 

Predstavnice KUU Letnica

Predstavnice KUU Letnica

Ustupljena fotografija