Previše proteina može naštetiti vašim bubrezima
Bubrezi su ključni organi u tijelu jer igraju važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, što je od esencijalne važnosti za održavanje zdravlja srca. Iako su proteini nužni u zdravoj prehrani, previše proteina može naštetiti bubrezima, posebno ako nisu posve funkcionalni. U tom slučaju smanjenje unosa proteina može biti korisno. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste prilagodili unos te hranjive tvari.
Prekomjerni unos soli može povisiti krvni tlak, što negativno utječe na bubrege i može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca. Umjesto kuhinjske soli upotrebljavajte začine poput origana, majčine dušice, ružmarina, peršina i drugih biljaka bogatih mineralima, koje neće samo poboljšati okus hrane nego i donijeti zdravstvene koristi.
Cigarete su velik rizik za zdravlje bubrega. Sadržaj duhanskog dima podiže razinu kreatinina, što može oštetiti bubrege. Osim toga, bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka mogu povećati ovisnost o cigaretama, a pušači imaju veću vjerojatnost da će im na kraju biti potrebna dijaliza ili transplantacija bubrega.
Za pravilno funkcioniranje bubrega nužno je unositi dovoljno vode. Ako zaboravite piti vodu, može doći do dehidracije, što s vremenom oštećuje bubrege. Dobar pokazatelj hidratacije je svjetložut urin.
Pretjerana konzumacija alkohola može ozbiljno oštetiti bubrege. Dugoročno, alkohol negativno utječe na funkciju bubrega, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Meso, posebno crveno i mesne prerađevine, može negativno utjecati na zdravlje bubrega. Razgradnja životinjskih proteina može biti teška za bubrege, a visok postotak purina u mesu može izazvati nakupljanje mokraćne kiseline, što povećava rizik od bubrežnih kamenaca. Povrće i orašasti plodovi mogu biti zdravija zamjena.
Visok unos soli sprječava bubrege da izluče višak natrija iz organizma, što dovodi do zadržavanja tekućine. Preporučuje se smanjenje unosa soli i izbjegavanje industrijski prerađene hrane, poput konzervi, gotovih juha i zamrznutih jela.