djeca jedu
PEXELS
10.3.2025., 08:00
brzo ozdravljenje

Hrana s nutrijentima koji čuvaju djecu od viroze

Određene namirnice sadržavaju upravo one nutrijente koji pomažu jačanju imunosnog sustava djeteta kako bi ono bilo spremno za borbu kada je izloženo neizbježnim virusima i bakterijama. U mlađe djece dva su razloga širenja infekcije: bliski osobni kontakt i loša higijena ruku. Roditelji mogu osigurati zdrav obiteljski stil života, ponuditi svom djetetu okruženje puno ljubavi, sa što manje stresa te pokušati uspostaviti zdrave i dosljedne navike u prehrani uključivanjem zdrave i raznovrsne hrane u jelovnik svog djeteta te mu stvoriti pravilne navike osobne higijene. Predstavljamo pet vrsta namirnica koje su iznimno ukusne, a ujedno pomažu jačanju imunosnog sustava vašeg djeteta.

Jogurt

l Jogurt sadržava puno proteina i zdravih mliječnih kiselina, koje sprječavaju rast štetnih organizama, posebno onih koji su uzrok infekcije u želudcu i probavnom sustavu. Samo pazite da jogurt nema šećera ili da ga ima vrlo malo, jer šećer ima suprotan efekt na imunitet. Umjesto slatkih jogurta upotrebljavajte domaći ili obični jogurt i zasladite ga dodavanjem bobičastog voća, jagoda, narezane banane ili drugog voća koje vaše dijete voli. Djeca bi trebala konzumirati punomasne mliječne proizvode. Pravo vrijeme za uvođenje mliječnih proizvoda je između 9. i 12. mjeseca.

Slatki krumpir

l Ova namirnica vrlo je bogata dijetalnim vlaknima, a ujedno sadržava i mnoge moćne antioksidanse iz grupe karotenoida (naročito je bogata beta-karotenom). Slatki krumpir bogat je vitaminom A i kalijem, a ima i dosta kalcija. Osim toga, sadržava mnoge fitokemikalije, poput kvercetina, koji ima snažno protuupalno djelovanje, kao i vitamine B6, C i D te minerale željezo, kalij i magnezij.

Avokado

l Avokado se smatra jednim od najzdravijih plodova na Zemlji jer sadržava velike količine 25 esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine A, B, C, E i K, kao i bakar, željezo, fosfor, magnezij i kalij. Osim toga, avokado je bogat dijetalnim vlaknima, proteinima i drugim fitokemikalijama, kao što su betasitosteroli, glutation i lutein, koji nas mogu zaštititi od raznih bolesti. Budući da je neutralna okusa, možete ga umiješati u različite vrste jela, napraviti namaz ili dodati u namaz za sendviče. Neki ga dodaju i u deserte, poput pudinga sa nezaslađenim kakaom u prahu i zgnječenom bananom.

avokado plišani
PEXELS

Smeđa riža

l Smeđa riža hranjivija je od bijele riže. Sadržava nekoliko minerala i vitamina te vlakna, između ostaloga, magnezij, cink i folnu kiselinu. Smeđu rižu možete dodati na jelovnik vašeg djeteta kao prilog jelima od mesa ili povrća te umacima.

Borovnice

l Amerikanci borovnice nazivaju i moždanim, ili zdravstvenim, bobicama jer sadržavaju golemu količinu nutrijenata i pet puta više antioksidansa od iste količine jabuke, tikvice, brokule ili mrkve. Osim toga, imaju i velike količine biljnih nutrijenata, posebno antocijana – što je borovnica tamnija, sadržava više antocijana. Vrlo su efikasne u borbi protiv dijareje, kao i zatvora. Razlog tomu je topivo vlakno zvano petkin. Pomažu i kod napuhnutosti i imaju antibakterijska svojstva.