zob zobena kaša
PEXELS
10.2.2025., 07:30
Pomažu u smanjenju kiselosti želuca

Prirodni lijekovi protiv žgaravice učinit će vaš život kvalitetnijim

Žgaravica je čest problem koji mnogima stvara nelagodu, a simptomi poput bolova u prsima, vraćanja kiseline u usta, pečenja i teškoća pri gutanju mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života. Često je izazvana lošim prehrambenim navikama, prekomjernom konzumacijom alkohola, stresa, pušenja, pretilosti, pa čak i stanjima poput hernije ili trudnoće. Međutim, postoje prirodni načini kako ublažiti ove neugodne simptome.

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima i može biti koristan za smirivanje probavnog sistema te prevenciju refluksa. Čaj od đumbira prije obroka može pomoći u smanjenju simptoma žgaravice, ali je važno konzumirati ga u umjerenim količinama, jer prekomjerna upotreba može izazvati suprotan učinak.

Iako se na prvi pogled čini kontradiktorno, jabučni ocat može pomoći u balansiranju kiselosti želuca. Preporučuje se konzumirati razblažen s vodom prije jela. Važno je koristiti ga u malim količinama kako bi se izbjegla iritacija želuca.

Bademi su prirodni antacidi koji mogu pomoći u neutralizaciji želučane kiseline. Konzumiranje nekoliko badema nakon obroka može ublažiti simptome žgaravice i spriječiti njezin povratak.

Važno je promijeniti prehrambene i životne navike kako bi se spriječila pojava žgaravice i ublažili njezini simptomi. Preskakanje doručka može izazvati povećanje proizvodnje želučane kiseline. Umjesto toga odaberite lagani obrok poput zobene kaše s bananom i bademima, koji je bogat vlaknima i pomaže u održavanju zdravog probavnog sistema.

Masna i pržena hrana može pogoršati simptome žgaravice, stoga je bolje birati obroke koji sadrže raznovrsne, lagane i nutritivno bogate namirnice, poput povrtnih juha ili salata s piletinom.

Konzumiranje hrane neposredno prije spavanja može opteretiti želudac i izazvati žgaravicu. Preporučuje se da posljednji obrok bude najmanje dva sata prije nego što legnete u krevet, a lagana večera, poput pečene ribe s povrćem, idealna je opcija.

Redovite promjene u prehrambenim navikama i životnim rutinama ključne su za dugoročno smanjenje rizika od žgaravice.