čaj od kurkume

Čaj od kurkume

pexels
30.12.2024., 07:00
Uvedite ih u svoju prehranu

Bolove u zglobovima smanjite konzumirajući ove namirnice

Mnoge osobe imaju problema s jakim bolovima u zglobovima, ali postoji nekoliko načina kako se s tim možete nositi i pokušati ih smanjiti. Nutricionistica Emma Patel smatra da prehrana ima bitnu ulogu u tome, te je otkrila koje namirnice konzumira svaki dan kako bi smanjila bolove u zglobovima, ali i upale zbog kojih bolovi nastaju.

- Fokusiranje na namirnice bogate antioksidansima i protuupalnim svojstvima može poboljšati sposobnost tijela za oporavak i zaštititi zglobove od daljnjih oštećenja - kazala je. Tvrdi da masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju upale.

- Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti proizvodnju upalnih kemikalija u tijelu, što dovodi do smanjenja boli i ukočenosti u zglobovima - pojašnjava Patel i savjetuje da u prehranu dodate ribu poput lososa, skuše ili srdela. Tvrdi da je kranji cilj konzumirati bar dvije porcije ribe tjedno. Osim ribe ističe i kurkumu kao popularan začin, zbog svojih protuupalnih svojstava efikasna je u smanjenju bolova u zglobovima.

- Kurkuma se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svoje sposobnosti smanjenja upale i boli, posebno u pacijenata s artritisom - kaže. Taj začin možete konzumirati u različitim kombinacijama, a Patel savjetuje da ga dodate jelima poput juha, smoothieja ili curryja jer može pomoći u ublažavanju bolova povezanih sa stanjima zglobova.

Uz kurkumu, đumbir je još jedan prirodni protuupalni sastojak. Patel tvrdi kako je "pokazano da đumbir blokira određene upalne procese u tijelu, pružajući olakšanje od bolova osobama koje pate od stanja poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa". Šalica čaja od đumbira dnevno ili svježi đumbir dodan jelima jednostavan je i efikasan način za smanjenje bolova u zglobovima.

I bobičasto voće bogato je antioksidansima i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa te smanjuje upalu u tijelu. Bobičasto voće, posebno borovnice, sadržava antocijane, spojeve koji se bore protiv upale i štite zglobove od daljnjih oštećenja. Korisno je jesti i kupine, jagode, maline.

Poželjno je i nekoliko puta tjedno konzumirati maslinovo ulje, koje je puno antioksidansa i zdravih masti, posebno oleokantala. To je spoj koji oponaša djelovanje ibuprofena u smanjenju upale.