Ne morate izbjegavati slatko: Savršene zamjene za bijeli šećer u slasticama
Zamjena šećera može utjecati na teksturu kolača, pa možda trebate prilagoditi količinu tekućine ili brašna
Ako se bojite da ćete se udebljati tijekom blagdana ili imate zdravstvenih problema koji vam brane konzumaciju velikih količina šećera, nema razloga za očajavanje tijekom blagdana. I dalje možete uživati u kolačima i slasticama, samo pronađite zamjenu za šećer. Naime, postoji više načina kako se šećer može zamijeniti u božićnim kolačima, a kako ćete to učiniti, ovisi o vašim preferencijama okusa i prehrambenim potrebama. Oprez! Zamjena šećera može utjecati na teksturu kolača, pa možda trebate prilagoditi količinu tekućine ili brašna. Prirodni zaslađivači poput meda ili sirupa mogu brže karamelizirati, pa smanjite temperaturu pečenja za 5 - 10 °C.
Obični med kao najbolja zamjena
Svakako najbolja zamjena je med, koji dodaje bogat i aromatičan okus, posebno u medenjacima. Koristite ga u omjeru 3/4 šalice meda za svaku šalicu šećera. Smanjite tekućinu u receptu za 2-3 žlice.
Karamelasti javorov sirup
Javorov sirup u posljednje je vrijeme također popularna zamjena za šećer. On daje kolačima i slasticama blagu karamelastu aromu. Zamijenite u omjeru 3/4 šalice sirupa za 1 šalicu šećera.
Kokosov šećer ima niski glikemijski indeks
Kokosov šećer ima karamelast okus i može se koristiti u omjeru 1:1 za šećer. Njegov glikemijski indeks je oko 35 (bijeli šećer ima 65), što znači da sporije podiže razinu šećera u krvi. Zato je pogodniji za dijabetičare, ali i dalje ga treba konzumirati umjereno.
Pire od banane ili jabukovača su savršeni
Umjesto šećera koristite se pireom od banane. Zrela banana daje prirodnu slatkoću i vlažnost. Zamijenite 1 šalicu šećera 1 šalicom pirea od banane. Jabukovača (apple sauce), ali bez dodatka šećera, odlična je za kolače. Zamijenite šalicu šećera šalicom jabukovače.