Sir, pizza, sladoled i jaja najveći izvori zasićenih masti
Popis hrane i pića koji se često konzumiraju može objasniti zašto mnogi odrasli nenamjerno premaše preporučene razine zasićenih masti i dodanog šećera u svakodnevnoj prehrani, prema nedavnoj studiji. Osim najvećih izvora svake kategorije prehrane – sira za zasićene masti i bezalkoholnih pića za dodani šećer – studija navodi dulju listu popularnih izvora koja objašnjava zašto je tako teško ograničiti masti i šećer na preporučenih deset posto dnevnih kalorija. Uz prekomjernu konzumaciju neočekivanih izvora masti i šećera poput piletine i kečapa, na primjer, dolazi do rizika od raznih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak.
Analiza podataka o više od 35.000 odraslih osoba u SAD-u dio je projekta čiji je cilj razvoj istraživačkog alata koji može pojednostaviti procjenu tih nedostataka u prehrani. Rad također može otvoriti oči potrošačima za neočekivane izvore masti i šećera koji se nakupljaju tijekom dana – i možda uvjeriti kupce da čitaju etikete kako bi vidjeli gdje su skriveni izvori. Pileće filete promovira se kao hranu s nižim sadržajem zasićenih masti, ali još uvijek imaju malo zasićenih masti. Ipak, korisno je znati kako hrana s manjim količinama također polako dodaje zasićene masnoće na prikriven način u prehranu, pojašnjavaju dijetetičari. To tu hranu ne čini lošim izborom, nego se radi o tome da ljudi budu svjesni što biraju. Tu je i obilje dodanog šećera, što izaziva zabrinutost u politici javnog zdravstva. Šećera ima svuda i u toliko neočekivanih namirnica, te često u iznenađujućim količinama. Studija je nedavno objavljena u časopisu Nutrients. Istraživači su analizirali podatke o 36.378 odraslih Amerikanaca u dobi od 19 i više godina koji su od 2005. do 2018. sudjelovali u Nacionalnoj anketi o zdravlju i prehrani. Anketa je prikupljala 24-satna prisjećanja o prehrani svakog sudionika. Sve u svemu, najveći izvori zasićenih masti bili su sir, pizza, sladoled i jaja. Vodeći izvori dodanog šećera bili su bezalkoholna pića, čaj, voćni napitci, kolači i pite. Na osnovi liste hrane “Što jedemo u Americi”, druge kategorije koje pridonose unosu zasićenih masti uključuju nareske, nadomjestke vrhnja, prženi krumpir i punomasno mlijeko. Kategorije s dodatkom šećera uključuju začine na bazi rajčice, pločice od žitarica, energetska pića i kruh s kvascem.