lan lan
ustupljena
28.10.2024., 07:22
ljekovite biljke

Sjemenke lana za bolju probavu i zdravlje srca

Pekarski proizvodi u kojima se nalazi laneno sjeme pomažu kontrolu lipida kod dijabetesa

Sićušne sjemenke lana imaju iznenađujuće djelovanje na zdravlje. Od poboljšanja probave do smanjenja rizika od bolesti, pa čak i kognitivnih funkcija, dodavanje lana receptima može dugoročno koristiti zdravlju. Ipak, uz navedene dobrobiti, sjemenke lana imaju i neke nuspojave.

Bogate vlaknima

Dodavanjem lana u obrok povećat ćete unos proteina. Prehrana s malim udjelom vlakana, osim što utječe na smanjenje težine, može izazvati probleme s probavnom i povećati rizik od razvoja kroničnih bolesti. Sjemenke lana bogate su alfa-linolenskom kiselinom, vrstom esencijalnih masnih kiselina koje vaše tijelo ne može proizvesti, a koje se mogu dobiti hranom. Općenito, konzumacija omega-3 kiselina smanjuje upale i pomaže u prevenciji kroničnih bolesti. Alfa-linolenska kiselina povezana je i sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i smanjenjem visokog krvnog tlaka. Osim u sjemenkama lana i lanenom ulju, alfa-linolenska kiselina nalazi se i u orasima i orahovu ulju, masnoj ribi, sojinu ulju, sjemenkama buče i bučinu ulju, tofuu.

Alfa-linolenska kiselina je polinezasićena masna kiselina (PUFA), može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Prema istraživanju objavljenom u Advances of Nutrition, postoje dokazi o smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti prilikom konzumacije ALA. Također, istraživanje navodi i protuupalno, antikancerogeno, antioksidativno djelovanje ALA.

Konzumacija lana djeluje na snižavanje visokog krvnog tlaka, a time i na sprečavanje srčanog i moždanog udara. Laneno sjeme može sniziti kolesterol. Ipak, unatoč prednostima koje lanene sjemenke imaju na "loš" kolesterol, njegova učinkovitost u održavanju "dobrog" kolesterola nije posve optimalna i može povećati trigliceride. Sjemenke lana poznate su kao prirodan laksativ. Pekarski proizvodi u kojima se nalazi laneno sjeme pomažu u smanjenju simptoma zatvora, glikemije i kontrolu lipida kod bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Ne pretjerivati

Iako su vlakna korisna za cjelokupno zdravlje, konzumacija previše vlakana može izazvati probavne probleme. Onima koji nisu naviknuli konzumirati puno vlakana, prevelika količina lana može prouzročiti blage probavne probleme kao što su nadutost, pojava plinova, bolovi u trbuhu i mučnina. Kako biste to izbjegli, najbolje je započeti s malim dozama i povisiti ih do žlicu-dvije. Održavanje zdrave tjelesne težine važno je za dugoročno održavanje zdravlja, a uključivanje sjemenki lana u prehranu može vam pomoći u tome. Vlakna u sjemenkama lana daju osjećaj sitosti i suzbijaju osjećaj gladi. Dodavanje sjemenki lana također je povezano s kontrolom glukoze i inzulina, koji dokazano utječu na regulaciju tjelesne težine. Alergije na laneno sjeme su rijetke, a većina ljudi dobro podnosi lan. Ipak, sjemenke lana mogu smanjiti apsorpciju nekih minerala i izazvati probavne probleme. H n