čaj čaj
ustupljena
28.10.2024., 06:44
Blagodati omiljenog napitka

Biljni čajevi smanjuju oksidativni stres

Određene vrste biljnih čajeva obiluju antioksidansima te znatno smanjuju oksidativni stres i upale u organizmu, stoga su idealan izbor za osobe koje pate od upala. Njihovom redovitom konzumacijom smanjit će se natečenost zglobova i poboljšati pokretljivost. Za još bolji učinak čajeve kombinirajte i s protuupalnom hranom, koja uključuje sezonsko i bobičasto voće bogato antioksidansima, tamnozeleno lisnato povrće, obilje začina, poput luka i češnjaka, te korjenasto povrće. I ne zaboravite na kretanje, koje je za vaše zglobove važno baš kao što je plućima važan kisik. Biljni čajevi postoje već stoljećima i koriste se kao prirodni lijekovi za razne bolesti. Ljekoviti čajevi mogu imati širok raspon okusa i arome, a moderna znanost počela je potvrđivati koristi od njihovih tradicionalnih upotreba. Prave se od sušenog voća, cvijeća, začina ili ljekovitog bilja. Ipak, unatoč svojem nazivu, biljni čajevi uopće nisu pravi čajevi. U usporedbi s onima koji ne piju čaj, oni koji konzumiraju jednu do dvije šalice svaki dan imaju između devet i 13 posto manju smrtnost, tvrde znanstvenici. Istraživanje pokazuje umjereno smanjenje smrtnosti kod onih koji konzumiraju čaj, posebno ako boluju od kardiovaskularnih bolesti. No ne može se sa 100-postotnom sigurnošću reći da je čaj isključivi razlog smanjene smrtnosti jer se ne može zanemariti da su za to zaslužni drugi zdravstveni čimbenici povezani s konzumacijom čaja.