ustupljena
27.10.2024., 11:38
Novo istraživanje

Fizičke tegobe zbog prekomjernog nošenja tehnoloških uređaja

Novo istraživanje otkrilo je zabrinjavajuće podatke o fizičkim tegobama zaposlenika zbog prekomjernog nošenja tehnoloških uređaja na posao. Čak 68 % ispitanika izjavilo je da osjeća bol ili nelagodu zbog torbi prepunih uređaja koje svakodnevno nose na posao i s posla, a najčešće su prijavljene tegobe u ramenima (28 %), donjem dijelu leđa (24 %) i vratu (18 %). Istraživanje je provedeno na 8000 zaposlenika diljem Europe i pokazalo je kako hibridni rad, koji kombinira rad od kuće i dolazak u ured, često dovodi do nošenja više tehnoloških uređaja nego prije. Više od polovine ispitanika (51 %) nosi između tri i deset uređaja i pripadajućeg pribora, pri čemu torbe u prosjeku teže 4,1 kilogram. Zabrinutost za dugoročno zdravlje zbog ove težine izrazilo je gotovo 13 % ispitanika.

Kako bi se suprotstavili ovom rastućem problemu, HONOR je udružio snage s dr. Rebekah Jade Lawrence, liječnicom i učiteljicom joge, kako bi pružili savjete i preporuke za smanjenje fizičkog opterećenja. Dr. Lawrence ističe da loša ergonomija torbi i težina uređaja mogu dovesti do kronične nelagode. Preporučuje korištenje uređaja koji mogu kombinirati funkcije više gadgeta. Istraživanje je također pokazalo kako mnogi zaposlenici ne obraćaju dovoljno pažnje na svoje držanje. Dvoje od pet ispitanika ocijenilo je svoje držanje kao "prosječno", a 55 % priznalo je da se često pogrbljuje tijekom korištenja uređaja, što može dodatno pogoršati bolove u leđima i vratu. Dr. Lawrence ističe kako loše držanje i nošenje teških torbi mogu dugoročno utjecati na mišićno-koštani sustav te naglašava važnost ergonomskih rješenja.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da bi 35 % ispitanika voljelo nositi manje tehnoloških uređaja, a 52 % bi bilo spremno platiti više za jedan uređaj koji bi zamijenio više njih. Kombinacija 3-u-1 uređaja može znatno smanjiti fizičko opterećenje te olakšati svakodnevne obveze. Ovaj uređaj omogućuje korisnicima da u jednom gadgetu imaju funkcionalnosti telefona, tableta i prijenosnog računala. Uz savjete o odabiru ergonomskih torbi i pravilnom nošenju, dr. Lawrence preporučuje i redovite vježbe istezanja koje pomažu u smanjenju nelagode izazvane preopterećenjem. Pravilna raspodjela težine i korištenje ergonomskih rješenja ključni su za dugoročno zdravlje zaposlenika.