jesen hrana
21.10.2024., 07:15
Izbor namirnica kao priprema za zimu

Jesenski će nam plodovi pomoći da ostanemo zdravi tijekom zimskih mjeseci

Jesen je, što se plodova tiče, vrlo bogato godišnje doba. S obzirom na to da se naše tijelo priprema za hladnije dane, jesenski će nam plodovi pomoći da ostanemo zdravi tijekom zimskih mjeseci. Rajčice su bogate likopenom, koji pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca te raka dojke, pluća i prostate. Kuhanje pomaže aktivirati likopen. Rajčice također sadržavaju vitamine A, C, E te kalij. Nar je voće iznimno bogato antioksidansima, kao što je elagična kiselina, koja smanjuje upale, koje mogu biti jedan od čimbenika bolesti srca i mnogih vrsta raka. Sok od nara sprječava i čak liječi koronarne bolesti srca.

Paprika izvor vitamina C

Paprika, posebice crvena, može vam pomoći da ojačate imunosni sustav. Odličan je izvor vitamina C i beta-karotena. Vitamin A pomaže zdravlju očiju i u prevenciji noćnog sljepila.

Jabuka snižava kolesterol

Jabuka je zdrav izvor vitamina C i vlakana. Ovo voće drži vas podalje od liječnika snižavanjem kolesterola, pomažući probavi i detoksikacijom tijela. Sok od jabuke može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Brusnice su izvor vlakana

Brusnice su moćne jesenske bobice. Sprječavaju infekcije mokraćnog sustava, smanjuju zubni plak i bubrežni kamenac. Brusnice su izvor vitamina C, vlakana i imaju malo kalorija.

Grožđe sadržava obilje flavonoida

Grožđe sadržava obilje flavonoida, te je zaslužno za niz povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka, posebice za očuvanje kardiovaskularnog sustava. Važan mineral koji nalazimo u grožđu je bor, a adekvatna količina bora važna je za očuvanje zdravih kostiju.