Umak od rajčice dragocjen je izvor snažnih antioksidansa
Posebno ako se kuha, umak od rajčice može aktivirati crijevne bakterije koje štite zdravlje. Taj blagotvorni učinak ne ovisi samo o količini bioaktivnih komponenti u hrani nego, prije svega, i o promjenama koje hrana doživljava tijekom probavnog procesa, a koje utječu na njezinu “biodostupnost” i “bioraspoloživost”. Polazeći od te pretpostavke, valencijski znanstvenici procijenili su utjecaj nekih antioksidansa u rajčici, fenolnih spojeva i likopena, na vitalnost probiotičkog mikroorganizma Actobacillus reuteri, i obrnuto, tijekom cijelog probavnog procesa. Tako je potvrđeno da antioksidativni spojevi štite probiotički soj od gubitka vitalnosti do kojeg dolazi tijekom probave, postižući veći učinak kada dolaze iz kuhanog, a ne sirovog umaka od rajčice. U biti, analize su pokazale da kuhanje rajčice jača likopen i čini ga sposobnim da preživi probavni proces i samim time bude dostupan za apsorpciju u tijelu. Likopen povećava probiotski učinak podržavajući rast zdravih bakterija u crijevima. Točnije, istraživači su se usredotočili na djelovanje L. reuteri, jedne od najvažnijih bakterija za crijeva, te su pronašli učinkovite interakcije antioksidansa u umaku od rajčice i te bakterije za poboljšanje zdravlja. Zapamtite da osim likopena jednostavan umak od rajčice, možda napravljen na bazi ekstra djevičanskog maslinova ulja, češnjaka ili luka, sadržava i karotenoide, vitamin C i oko 40 antioksidativnih tvari korisnih za dobrobit srca i sprječavanje ozbiljnih bolesti poput raka.