sok rajčica
Ustupljena fotografija
14.10.2024., 05:38
aktivira crijevne bakterije

Umak od rajčice dragocjen je izvor snažnih antioksidansa

Posebno ako se kuha, umak od rajčice može aktivirati crijevne bakterije koje štite zdravlje. Taj blagotvorni učinak ne ovisi samo o količini bioaktivnih komponenti u hrani nego, prije svega, i o promjenama koje hrana doživljava tijekom probavnog procesa, a koje utječu na njezinu “biodostupnost” i “bioraspoloživost”. Polazeći od te pretpostavke, valencijski znanstvenici procijenili su utjecaj nekih antioksidansa u rajčici, fenolnih spojeva i likopena, na vitalnost probiotičkog mikroorganizma Actobacillus reuteri, i obrnuto, tijekom cijelog probavnog procesa. Tako je potvrđeno da antioksidativni spojevi štite probiotički soj od gubitka vitalnosti do kojeg dolazi tijekom probave, postižući veći učinak kada dolaze iz kuhanog, a ne sirovog umaka od rajčice. U biti, analize su pokazale da kuhanje rajčice jača likopen i čini ga sposobnim da preživi probavni proces i samim time bude dostupan za apsorpciju u tijelu. Likopen povećava probiotski učinak podržavajući rast zdravih bakterija u crijevima. Točnije, istraživači su se usredotočili na djelovanje L. reuteri, jedne od najvažnijih bakterija za crijeva, te su pronašli učinkovite interakcije antioksidansa u umaku od rajčice i te bakterije za poboljšanje zdravlja. Zapamtite da osim likopena jednostavan umak od rajčice, možda napravljen na bazi ekstra djevičanskog maslinova ulja, češnjaka ili luka, sadržava i karotenoide, vitamin C i oko 40 antioksidativnih tvari korisnih za dobrobit srca i sprječavanje ozbiljnih bolesti poput raka.