Ustupljena fotografija
14.10.2024., 06:00
test: Panasonic MJ-L700KXE

Sokovnici na principu hladne preše superiorniji su u očuvanja hranjivih sastojaka i vitamina

Sokovnici nikako nisu novost na tržištu. Međutim, ako ste posljednjih desetak godina bili izvan tema što se tiče ovih uređaja, onda ste propustili veliku evoluciju kada je riječ o ovom tipu uređaja. Za razliku od sokovnika koji rade na principu centrifuge, sokovnici koji rade na principu hladne preše superiorniji su glede očuvanja hranjivih sastojaka i vitamina.

Cijeđenje prešanjem

Sokovnici koji rade s pomoću hladne preše, još zvani i kao "spori sokovnici", voće i povrće doslovno prešaju i istiskuju sve iz pulpe. Osim bolje ekstrakcije svih nutrijenata i vitamina, oni također ostaju očuvani, a sok izgledom i okusom nadmašuje one koji se dobiju iz klasičnih sokovnika. Ono što Panasonic MJ-L700KXE izdvaja od svih drugih sličnih uređaja na tržištu je njegova superiorna kvaliteta izrade koja kombinira kvalitetnu plastiku poput tritana, ali i metal. Svi elementi sokovnika odišu visokom kvalitetom, a posebno ističemo glavni element svakog sporog sokovnika – vijak za prešanje. On je izrađen od izuzetno kvalitetne plastike, ali i nehrđajućeg čelika. Uređaj ostavlja malen otisak, oko 20x20 cm, tako da će se uklopiti u svaku kuhinju. Naime, za razliku od klasičnih sokovnika, koji moraju imati poveći kontejner za pulpu koja tamo doslovno bude katapultirana kroz centrifugalnu silu, kod MJ-L700KXE spremnici za pulpu (kapaciteta cca 1 litru) i sok (kapaciteta cca 0,7 litara) slobodni su i možemo ih maknuti kada uređaj ne koristimo. U paketu sa sokovnikom tako imamo spremnik pulpe, spremnik za sok, sito kroz koje se cijedi sok te već spomenuti vijak za prešanje i usitnjavanje sastojaka. U paketu stiže i dio za proizvodnju šerbeta od smrznutog voća. Otvor za ubacivanje voća izveden je dvostruko. Manji, koji je otvoren uvijek, te veći, promjera 7,5 cm, što omogućuje ubacivanje i većih komada direktno u sokovnik, bez prethodnog usitnjavanja. Zgodno je što se otvaranjem većeg otvora uređaj zaustavlja radi sigurnosti, ako sokove budete spremali s djecom.

Bogat okus

Iako nosi naziv spori sokovnik, već za nekoliko sekundi od ubacivanja voća krenut će sok na jedan otvor, a pulpa na drugi. Otvor za sok ima integriran zatvarač, što je korisno kada imamo potrebu preliti sok u primjerice vrč. Jabuka, mrkva, limun i naranča dali su nam sok nevjerojatno bogatog okusa i svilenkaste teksture. Možete li zamisliti zdraviji sok, pa i pravi međuobrok od ovog za vas, vaše dijete ili obitelj? Posebno kod djece koja nisu sklona voću i povrću sokovnik će biti kao “as” iz rukava kojeg će roditelj koristiti. Čišćenje je lagano i brzo, a provodi se pranjem dijelova kroz mlaz vode, dok neke od komponenata moguće je prati i u perilici. Za kraj ostaje cijena od 259 eura koju možemo smatrati povoljnom s obzirom na viđeno. Jesen je tu, a s njom i obilje voća i povrća. Ovo je vrijeme prehlada i viroza, stoga doskočite ove godine ovim nedaćama uz čašu zdravog soka. n