jedi povrće
Ustupljena fotografija
14.10.2024., 05:45
nutricionizam

Praktično i zdravo - I zamrznuto je povrće bogato nutrijentima

Neke vrste zamrznutog povrća, zahvaljujući raznim spojevima, mogu pomoći vašem organizmu da se bori protiv upale. Većina pretpostavlja da je svježe povrće najbolji izbor. Međutim, to je uobičajeni mit. Zamrznuto povrće jednako je hranjivo, a često je praktičnije jer dolazi unaprijed oprano i isječeno. Čuvanje vrećice mješavine paprike i crvenog luka u zamrzivaču odličan je način da skratite vrijeme sjeckanja. Ova mješavina također je lak način da napunite svoj tanjur raznim protuupalnim spojevima. Paprike su bogate vitaminom C, koji se bori protiv upala, a sadrže flavonoid kvercetin, koji pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti poput dijabetesa i raka. Crveni luk također obiluje kvercetinom, pa kombiniranjem tih dviju namirnice u jelu udvostručujete koristi.

 

Kelj, kupus, špinat

Zamrznuti špinat, kelj i kupus odlične su opcije ako želite jesti više antiinflamatornih namirnica. Neko zamrznuto povrće može postati vodenasto, ali lisnato povrće zadržava strukturu.

jedi povrće
Ustupljena fotografija

 

Brokule i karfiol odličan izbor

Brokule i karfiol uglavnom imaju ista protuupalna svojstva. Obje namirnice dobar su izvor vitamina C i prepune su spojeva poput sulforafana, za koji se pokazalo da smanjuje upalu.

 

Batat bogat vitaminom A

Batat je bogat dvama vitaminima poznatima po svojim svojstvima protiv upala, a to su vitamini A i C. Naime, jedan srednji slatki krumpir pruža više od 100 posto dnevne vrijednosti vitamina A. Zdravija je opcija od krumpira.

 

Grašak protiv oksidativnog stresa

Šalica kuhanog graška pruža više od 10 posto dnevne vrijednosti vitamina C, antioksidansa koji može smanjiti upalu. Grašak sadrži različite fitonutrijente poput flavonoida, karotenoida i polifenola, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.