Neke namirnice mogu izazvati migrenu
Ovisno o specifičnim okidačima, moguće je da vaša prehrana pridonosi vašim glavoboljama. Različite vrste hrane povezuju se s mučninom i vizualnim simptomima migrene. Kofein je među glavnim namirnicama koje se povezuju s migrenama. Naime, pretjerana uporaba kofeina, osobito iznad 200 miligrama dnevno, ili obrnuto, naglo odvikavanje od kofeina, često može biti početak migrene. Alkohol se navodi kao jedan od najčešćih prehrambenih okidača. Alkohol je također diuretik, što može dovesti do dehidracije, a što je još jedan uobičajeni okidač za migrene. Neki ljudi imaju glavobolje od hrane koja sadržava tiramin, kao što su odležani sirevi, dimljena riba, smokve i crno vino, ali to može ovisiti o tome koliko toga jedete ili pijete. Fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u izvorima proteina kao što su meso, riba, jaja i mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke. Visoke doze tog spoja povezuju se s glavoboljama, uključujući migrene. Budući da se fenilalanin nalazi u mnogim zdravim proteinskim namirnicama, njegovo potpuno izbacivanje vjerojatno nije dobra ideja za vaše cjelokupno blagostanje. Ponekad glavobolje mogu biti povezane s vašom intolerancijom na hranu. Istraživanja pokazuju da su migrene vrlo česte u kontekstu intolerancije na hranu, uključujući soju i gluten. Ako ste intolerantni na bilo koju hranu, npr. na soju, gluten ili nešto drugo, simptome ćete obično primijetiti unutar 12 do 24 sata nakon jela.