kava kava
Ustupljena fotografija
30.9.2024., 06:00
Nova studija

Umjereno ispijanje čaja i kave godi tijelu i pomaže u prevenciji kardiometaboličkih bolesti

I kava bez kofeina nudi puno zdravlju, sadrži antioksidanse i povećava budnost

Dobre vijesti stižu za ljubitelje kave i čaja, nova studija povezala je umjerenu konzumaciju kofeina s manjim rizikom od razvoja višestrukih kardiometaboličkih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, moždanog udara ili koronarne bolesti srca. Istraživanje, objavljeno u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, posebno je pokazalo da ljudi koji piju oko tri šalice kave ili čaja dnevno imaju 48 posto manji rizik od dvije ili više kardiometaboličkih bolesti u odnosu prema onima koji piju manje od jedne šalice na dan. Rezultati naglašavaju da bi promoviranje umjerenih količina kave ili kofeina kao prehrambene navike kod zdravih ljudi moglo imati dalekosežne prednosti u prevenciji kardiometaboličkih bolesti.

Sami plodovi kave bogati su raznim nutrijentima i posebno spojevima koji mogu djelovati kao antioksidansi. Zanimljivo je da je danas u modernoj čovjekovoj prehrani kava zapravo najveći izvor antioksidansa, što se nažalost može pripisati smanjenom unosu voća i povrća. Najpoznatiji sastojak kave svakako je kofein, spoj koji djeluje na blokiranje inhibitornog neurotransmitera adenozina u mozgu. Kad je adenozin blokiran, otpuštaju se neurotransmiteri norepinefrin i dopamin, što djeluje na povećanje budnosti i koncentracije. Znanstvenici su pratili konzumaciju kofeina i jesu sudionici razvili kardiometaboličke bolesti. Nakon što je analizirao brojke, tim je otkrio da ljudi koji konzumiraju od 200 do 300 miligrama kofeina dnevno imaju manji rizik od razvoja višestrukih kardiometaboličkih bolesti u usporedbi s ljudima koji piju manje od 100 mg kofeina dnevno. Sudionici koji su odabrali kavu kao svoj izbor kofeinskog pića imali su najmanji rizik, sa smanjenjem od otprilike 50 posto. Usporedbe radi, oni koji su konzumirali kavu i čaj imali su oko 40 posto manje šanse da razviju kardiometaboličke bolesti. Istraživači su također otkrili da se čini da kofein nije imao negativan učinak na kardiometaboličko zdravlje za 4 posto ljudi koji su konzumirali više od 400 mg kofeina – bilo iz kave ili čaja ili oboje. Nije sasvim jasno zašto kofein može poboljšati kardiometaboličko zdravlje. Međutim, umjerena dnevna količina kofeina može regulirati razine specifičnih metabolita - spojeva koji nastaju kada tijelo razgrađuje hranu i tekućine - povezanih s kardiometaboličkim bolestima, kao što su određeni lipidi. Kofein je prisutan u kavi, u raznim vrstama crnog čaja, u kakau, čokoladi i u nekim u bezalkoholnim napitcima na bazi kole ili u pićima koja se uzimaju kao stimulans za podizanje energije.