kruške zdravlje
Ustupljena fotografija
29.9.2024., 18:12
Ljekoviti plod

Kruška jača imunitet, čisti organizam i skida kilograme

Dugotrajno će vas zasititi i priskrbiti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije inzulina

Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog voća – obilje prirodnih sastojaka s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica na svijetu. Bogata je vlaknima, vitaminom C, kalijem i antioksidansima. Vlakna pomažu u održavanju zdrave probave i regulaciji šećera u krvi. Vitamin C jača imunološki sustav, a kalij podržava zdravlje srca i krvnih žila. Antioksidansi u kruški pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Budući da povoljno djeluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tijekom dijete i u vrijeme kada želite skinuti višak kilograma. Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljikohidrate otpada oko 14) i pripada skupini namirnica niskog kalorijskog indeksa. Dugotrajno će vas zasititi i tijelu priskrbiti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije u razini inzulina. Ujedno bogata je prirodnim sastojcima koji potiču dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma, piše Alternativa za vas. Zahvaljujući flavonoidima kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, osobito tipa 2. Povoljno utječe na razinu šećera u krvi, održavajući je stabilnom. Kruška štiti srce i krvne žile, smanjuje razinu štetnog kolesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.

kruške zdravlje
Ustupljena fotografija

Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu jer posjeduje snažan antioksidans kvercetin. On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i kemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti. Kruška pripada grupi voća koje je hipoalergeno, pa je izvrstan izbor i za alergičare. Ovo ukusno ljetno voće pronašlo je svoje mjesto i na listi namirnica koje štite od karcinoma.

Fitonutrijenti kojima kruška obiluje pokazali su pozitivno djelovanje na zaštitu organizma od karcinoma pluća, jednjaka, želuca i crijeva. Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) - snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice. Prirodno štiti kožu od vanjskih utjecaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.

Čuva vid

Tri-četiri kruške na dan smanjuju rizik od degeneracije žute pjege ili makularne degeneracije, tipične bolesti u starijih osoba.

Ovo voće prirodna je zaštita dobrog vida, pa ga iskoristite za jelo ili pripremu ukusnih ljetnih napitaka i svježe cijeđenih sokova u kojima može uživati cijela obitelj. Od krušaka se priprema poznata i cijenjena rakija viljamovka i liker kruškovac, a također džemovi i marmelade. Listovi, kora i cvjetovi koriste se za pojačano izlučivanje mokraće te za istjerivanje pijeska i kamenaca iz mjehura i bubrega, u liječenju bolesti optoka krvi i bubrega, jer kalij smanjuje otekline prouzročene vodenom bolešću, za relaksiranje živčanog sustava, protiv dječjih proljeva, protiv bolesti kože, kao što je herpes zoster, mladi pupovi i listovi kruške vrlo su dobro sredstvo za liječenje katara mjehura i bubrega, kao i protiv noćnog mokrenja.